top of page
Foto van schrijverAnne van Dun

Brouwer Laura: "Ik ben eigenlijk geen bierdrinker"

Bijgewerkt op: 30 jul. 2020


Een bierdrinker is ze niet, maar het brouwen kan ze als geen ander; de jonge entrepreneur Laura Nieboer (23) begon in 2018 met het brouwen van bier met oud brood, genaamd Pieke-Broodbier. Daarna kwam haar leven in een stroomversnelling terecht. Ze won verschillende prijzen en startte haar eigen bedrijf. Hoe is het om op zo’n jonge leeftijd een bedrijf te runnen en wat is haar drijfveer?


Door Anne van Dun



Nieboer werd geboren in Mendrisio, Zwitserland, en woonde daarna onder meer in Italië en Singapore. Toen ze zes jaar oud was verhuisde ze naar Nederland. Om te studeren verhuisde Nieboer naar Maastricht, en werd er verliefd op Pieke. In Maastricht is ze op haar plek. In 2018 won ze met Pieke-Broodbier de Maastricht Student Entrepreneur Award en de Ron Jansen Spirit Award. Ook richtte ze in dat jaar Innowastion BV op, een bedrijf dat oplossingen voor het hergebruik van verschillende afvalstromen in de voedselsector ontwikkelt. Momenteel is Nieboer bezig met haar masteropleiding (Entrepeneurship and SME management) aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is ze sinds december 2019 werkzaam als analist circulaire economie bij een groot chemiebedrijf.


Biologisch

We spreken haar in een klein biologisch restaurantje in Maastricht. Geen willekeurige plek; ze verkopen er haar eigen gebrouwen bier. Het flesje ziet er op het eerste gezicht niet anders uit dan andere. Wanneer je het goed bekijkt zie je echter naast de ingrediënten ook een belangrijke boodschap: ‘Give Waste Value’. Het is de leus van haar bedrijf. “Ik geloof niet in waste of resources, waste of time, waste of knowledge. Als ik bijvoorbeeld een fout maak, zie ik dat niet als verspilling van mijn tijd. Het is een moment om van te leren.”


"Mijn allereerste biertje heb ik in potjes en pannen gemaakt in mijn studentenkamer. Het smaakte nergens naar."

Geen typische bierfanaat

“Hoe ik in de bierwereld terecht ben gekomen? Tja, een bierdrinker ben ik eigenlijk niet”, grapt ze. “Het is niet zo dat mijn hobby mijn beroep werd.” Nieboer kwam er terecht door haar grote drijfveer: bijdragen aan een duurzame wereld. “We gooien een derde van al het geproduceerde voedsel weg. In Nederland is brood het meest verspilde voedingsproduct.” Van scheikunde had Nieboer onthouden dat je van zetmeel, wat ook in brood zit, bier kunt maken. “Mijn allereerste biertje heb ik in potjes en pannen gemaakt in mijn studentenkamer. Het smaakte nergens naar”, lacht ze. Hoe het eerste product van Innowastion BV aan zijn naam komt? “Mijn vriend heeft het naar zichzelf vernoemd. Het is een typisch Maastrichtse naam. Veel mensen kunnen zich daarin herkennen.”


Vrouwenquotum

Nieboer is een verfrissende verschijning; de gemiddelde bierbrouwer is geen jonge, vrouwelijke student. Toch kan ze haar weg prima vinden in die mannenwereld. “Veel mannen zitten in de bierwereld omdat ze de grootste bierfans op aarde zijn. Sommigen begrijpen mijn filosofie niet, maar ik weet dat ik hier met een reden zit. En daarom kan ik goed voor mezelf opkomen. Ik vind mezelf een beetje te jong om veel te weten van het bedrijfsleven, maar ik denk wel dat er iets moet veranderen.” Of dat met een vrouwenquotum is, daar is Nieboer niet helemaal zeker van. “Aan de ene kant is het blijkbaar nodig dat vrouwen dat steuntje in de rug krijgen. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat je je gaat afvragen of je wordt aangenomen door je vaardigheden, of alleen omdat je een vrouw bent.”


"Ik zit hier niet als een roepende in de woestijn te preken dat we meer moeten doen met afvalstromen."

Roepende in de woestijn

Met haar 23 jaar heeft Nieboer al twee awards gewonnen voor entrepreneurship. Die prijzen betekenen veel voor haar en haar team. “Ik zit hier niet als een roepende in de woestijn te preken dat we meer moeten doen met afvalstromen. Mensen om mij heen vinden dat ook. Die awards symboliseren dat voor mij, en zorgen ervoor dat wij niet opgeven.” Een voorbeeld neemt ze daarin aan haar grote rolmodel, Malala Yousafzai. “Malala is een mensenrechtenactivist, die bekend werd nadat de taliban haar neerschoot omdat ze vrouwenrechten en -onderwijs promootte. Ik vind haar ongelooflijk bijzonder. Zij gelooft zo erg in haar missie dat ze zich door niets en niemand laat stoppen.”


Laat je angsten los

Die vastberadenheid voelt ze zelf ook. Dat stelt haar in staat haar angsten te overwinnen. “Ik was vroeger vaak bang om dingen niet goed genoeg te doen. Dat kwam doordat ik het belangrijk vond wat anderen van mij dachten. Dat heb ik losgelaten. Want ik denk dat ik op dit moment vrijer ben dan ik ooit ga zijn. Je ongebondenheid neemt alleen maar af. Je krijgt een huis, en misschien kinderen en huisdieren. Nu hoef je alleen verantwoording af te leggen aan jezelf. Als je ergens geen zin meer in hebt, dan stop je ermee. En dat moet je durven.”

Dit jaar gaan we van Nieboer meer zien dan alleen Pieke-Broodbier, want een ‘one-show pony’, zoals ze het zelf noemt, is ze zeker niet. “Het ontwikkelen van ideeën kost tijd. We zijn nu bezig met vier of vijf nieuwe producten, waarvan er minimaal een dit jaar op de markt komt. Ik hoop twee, maar dat zal de tijd leren.”



Comments


bottom of page