top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Het erepodium formeren


Jantje wil niet met Pietje. Klaasje wil niet met Truusje en Miesje wil alleen meedoen als Marietje ook mee mag spelen. Op 17 maart 2021 waren de Tweede Kamerverkiezingen. De formatie van een regering blijkt een hele kluif. Vandaag, precies drie maanden na de verkiezingen, is er nog altijd geen regering gevormd.


Hans Wiegel (links) en Dries van Agt (rechts)

Dat zijn 93 dagen en dat lijkt lang, maar dat komt niet in de buurt van het Nederlands record. Welke (uiteindelijke) regeringen overtroffen Rutte IV?


Brons

Voor nummer drie gaan we terug naar 1972. Het formeren duurde 151 dagen, op dat moment het record. Opmerkelijk is dat er destijds een coalitie werd gevormd zonder regeerakkoord. De vijf deelnemende partijen – PvdA, D66, Politieke Partij Radikalen (PPR) , de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) – bereikten onafhankelijk een akkoord over welke bewindslieden het klusje de komende periode mochten gaan klaren.


Zilver

Het zilver gaat naar het kabinet dat hierop volgde: Van Agt I (1977) deed 209 dagen over de formatie. De PvdA won de verkiezingen, maar het lukte partijleider Joop den Uyl niet om een regering te vormen. PvdA, D66 en het CDA werden het niet eens over welke partij welk ministerie voor haar rekening mocht nemen. Het CDA en de VVD waren samen goed voor 77 zetels en waagden het zonder de PvdA. Fun fact over dit kabinet: Hans Wiegel was 36 jaar en 156 dagen toen de regering werd gevormd en is sindsdien de jongste vicepremier in de parlementaire geschiedenis. Een zilveren medaille met een gouden randje dus.


"Maar liefst 225 dagen hadden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ervoor nodig om in 2017 een meerderheidskabinet te vormen."

Goud

Rutte III is Nederlands recordhouder formeren. Maar liefst 225 dagen hadden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ervoor nodig om in 2017 een meerderheidskabinet te vormen. VVD, CDA en D66 hadden samen 71 zetels. Met nog één partij zou het moeten lukken. Eerst keken de drie naar Groenlinks. Die bleken vooral op het gebied van migratie en asielbeleid te ver van het driekoppige blok af te staan. Dan de conservatieve ChristenUnie? Dat bleek een probleem voor het progressieve D66. Weer terug naar GroenLinks om uiteindelijk toch met de ChristenUnie de hand te schudden. Dit kabinet trad net voor de eindstreep, precies vier maanden voor de verkiezingen, af vanwege de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders onterecht door de belastingdienst als fraudeur zijn bestempeld. Totdat het nieuwe kabinet er is, is Rutte III demissionair.


Wereldkampioen België

In een lijstje als deze kan één land onmogelijk ontbreken: België, de absolute wereldkampioen formeren. De regering Di Rupo, die aantrad op 6 december 2011, had 541 dagen nodig. Een coalitie met zes partijen.

Commentaires


bottom of page