top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Waarom je morgen toch echt naar het stemlokaal moet

Bijgewerkt op: 26 okt. 2019


Door de dalende opkomst zijn de Provinciale Statenverkiezingen een zorgenkindje van onze democratie. Grote kans dat ook jij je morgen weer afvraagt waarom je in godsnaam naar de stembus zou gaan. De redactie van GeenKwats probeert je een extra zetje te geven. Je wil toch niet bij die 50% horen die thuisblijft?1. Je kan ‘afrekenen met Rutte III’

Yuri: “Op 20 maart stem je niet alleen voor de Provinciale Staten, maar indirect ook voor de Eerste Kamer (senaat). Die wordt binnen drie maanden na de verkiezingen door de kersverse Provinciale Statenleden gekozen. De enige taak van de senaat is wetten die door de Tweede Kamer zijn aangenomen goed- of afkeuren. Als de oppositiepartijen van de Tweede Kamer de meerderheid vormen in de Senaat, wordt het voor het kabinet erg lastig om nieuwe wetten te maken: alle goedgekeurde ‘ideetjes’ van de regering kunnen in de Eerste kamer worden afgeschoten. Op die manier kan je dus ‘afrekenen’ met het kabinet.”


2. Politici zijn benaderbaar

Kay: “De provincies bepalen stiekem best veel: van OV-verbindingen tot ruimtelijke ordening, van cultuur tot regionale economie. De (moderne) politici die hierover beslissen zijn vaak benaderbaar en gewoon in het wild te spotten. Stem uiteindelijk op iemand die ook in je regio woont; je kunt dan altijd een beroep doen op hem of haar als je ideeën hebt of als iets je tegenstaat, of natuurlijk als je zelf politiek actief wilt worden.”


"Je stem helpt bij het realiseren van de plannen die passen bij jouw ambitie."

3. Je hebt invloed op je eigen situatie

Stefan: “In hoeverre heeft je stem invloed op jouw eigen situatie en portemonnee? Welke invloed heeft een partij op werkgelegenheid en goed onderwijs om jouw droombaan te realiseren? De partijen in de provincie maken zich namelijk sterk voor een goede werkgelegenheid door te investeren in een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven en werknemers. Voor een sterke regionale economie zijn kennis en innovatie noodzakelijk. Zo zorgt de provincie voor goede samenwerkingen met universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Dat is zeer belangrijk voor een bruisende werkomgeving in jouw provincie. Je stem helpt bij het realiseren van de plannen die passen bij jouw ambitie.”


4. Beslis mee over het OV

Philip: “Een vaak vergeten rol voor een provincie: openbaar vervoer. De provincie bepaalt samen met de openbaar vervoerders waar bushaltes komen, ontwikkelt grensoverschrijdende lijnen en investeert in infrastructuur zoals verdubbeling van spoorverbindingen en elektrificatie van buslijnen. Reis je veelvuldig met het openbaar vervoer, of wil je dit, maar kan het nu nog niet, dan is dit een goede motivatie voor een bezoek aan de stembus.”


"Een politicus begint zelden meteen op landelijk niveau."

5. Welke mensen wil jij in de landelijke politiek meer zien?

René: “Vind je dat de landelijke politiek overheerst wordt door bepaalde groepen? Te veel mannen? Te weinig diversiteit? Een politicus begint zelden meteen op landelijk niveau, maar doet eerst ervaring op in een andere bestuurslaag, zoals de gemeente, een waterschap of de provincie. Als je dus wilt dat er andere mensen in de Tweede Kamer komen, moet je niet alleen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen je duit in het zakje doen, maar ook bij andere verkiezingen de vraag stellen: ‘Wie wil ik een kans geven om ervaring op te doen en zichzelf politiek te ontwikkelen?’”

 

Morgen stem je ook op de waterschappen. Wil je weten waarom? Check dan ons artikel 'Waterschapsverkiezingen voor dummies'.


bottom of page