top of page
  • Foto van schrijverGastauteur

Oproep: Laat creativiteit in het onderwijs niet verloren gaan

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Onze scholen zijn onderwijsfabrieken. Het doorlopen van het curriculum is heilig, maar dit laat weinig ruimte over voor creativiteit.

Veel van onze onderwijsinstellingen zijn nog steeds een controlerende omgeving. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot stress en onnodige druk bij studenten. We moeten de handen ineenslaan om de ruimte voor creativiteit en nieuwsgierigheid terug te brengen naar onze scholen.

Verbeelding

In onze digitale samenleving - waarin automatisering en kunstmatige intelligentie een grote rol spelen - is creativiteit noodzakelijker dan ooit tevoren. Zoals de antropoloog Michael Bloomfield ooit zei: “Het meest waardevolle en onderscheidende dat je als mens hebt, is je verbeelding - je vermogen om inventieve, geniale en originele ideeën te bedenken. Want dat is het enige dat een computer waarschijnlijk nooit zal kunnen.” Hoe wordt onze creativiteit in het onderwijs gewaarborgd?

Vooralsnog ziet het niet erg rooskleurig uit. In een studie van NASA werden 1600 kinderen vanaf vijf jaar getest op hun creativiteit. De eerste resultaten waren indrukwekkend; 96% van de kinderen was ontzettend creatief. Vijf jaar later zien we een gigantische daling; slechts 30% van de kinderen scoort nog hoog op creativiteit. Dat kan beter.

 

"Op creatieve scholen krijgen docenten het vertrouwen om hun beroep te innoveren."

 

Interesse

In zijn boek Creative Schools beweert de onderwijsexpert Ken Robinson dat de belangrijkste aanjagers voor creativiteit passie en nieuwsgierigheid zijn. Om deze te stimuleren is het belangrijk om de student centraal te stellen in ons onderwijs. Ofwel, het ontwerpen van onderwijs dat gebaseerd is op de interesses van de studenten. Een muziekles over Beethoven is misschien wel theoretisch belangrijk, maar inspireert het studenten om zelf muziek te gaan maken? Waarschijnlijk niet.

Trends

De belangrijkste boodschap van Robinson is de voortdurende behoefte aan innovatie in het onderwijs. Flipped classrooms, gepersonaliseerde curricula, leren op projectbasis, positief onderwijs; dit zijn allemaal opkomende didactische trends die ons onderwijs hopen te vernieuwen.

Een echte creatieve school omarmt al deze nieuwe, spannende (en soms oncomfortabele) trends en digitale mogelijkheden. En het belangrijkste; op creatieve scholen krijgen docenten het vertrouwen en de autonomie om hun beroep te innoveren.

 

"De omgeving waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen eindigt niet bij het schoolplein."

 

Gezamenlijke inspanning

Het bevorderen van creativiteit is niet alleen de taak van onderwijsinstellingen en docenten. Vaak denken we dat de leraar een superheld is die het hele onderwijssysteem kan veranderen. Maar ook de ouders (en alle andere actieve burgers) vormen de toekomst van ons onderwijs. Er zijn verschillende manieren waarop ook jij de creativiteit levend houdt in onze samenleving. Ga eens naar een kunst- of muziekworkshop met je kroost. Of voer eens een gesprek met leraren en andere ouders over creativiteit.

De omgeving waarin leerlingen en studenten zich kunnen ontwikkelen - ook op creatief vlak - eindigt niet bij het schoolplein. Het creëren van ruimte en vrijheid waarin individuen hun eigen interesses kunnen najagen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

bottom of page