top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Het Nederlandse vluchtelingenbeleid is zo lek als een mandje

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


“Zestien jaar lang kraken, strontvervelend zijn en dan sta je in het nieuws. Khalid Jone mag in Nederland blijven!”, aldus Powned-verslaggever Dennis Schouten. Tijd voor champagne en confetti. Jone, ook wel bekend als de woordvoerder van het asielkrakerscollectief We Are Here, was uitgeprocedeerd en verbleef jarenlang illegaal in Nederland. Hij moest weg, maar hij ging niet. Nu mag hij dus toch blijven.

Afbeelding van: Powned (YouTube)

De verblijfsvergunning van Jone werd jaren geleden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) afgewezen, maar de Soedanees heeft er nu toch een gekregen. Na de eerste afwijzing verbleef Jone illegaal in Nederland en moest hij het land verlaten. Dat deed hij niet en hij verhuisde jarenlang van kraakpand naar kraakpand in en rond onze hoofdstad. Een half jaar geleden diende Jone nogmaals een verzoek in bij het IND – blijkbaar is dat geen probleem – en ditmaal werd zijn aanvraag goedgekeurd. De Soedanees mag van het IND nu toch blijven omdat de situatie in Soedan is verslechterd. Het zou er nu niet meer veilig voor hem zijn. Jone is geen uitzondering. Meer dan honderd asielkrakers van We Are Here hebben sinds de oprichting van de groep vier jaar geleden alsnog een asielstatus gekregen.

Wassen neus

Kraken mag niet en als je uitgeprocedeerd bent, moet je uit Nederland vertrekken: een wassen neus. VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz tegen Powned: “Het beleid is gebaseerd op internationale verdragen. Er wordt gekeken: ben je een echte vluchteling ja of nee? En op basis van al deze verdragen is er getoetst bij deze mensen (van We Are Here, red.) en zij zijn geen vluchtelingen.” Er is regelgeving, maar die wordt niet gehandhaafd.

 

"Vaak gaat terugsturen dus niet en blijkbaar houdt het dan voor de Nederlandse overheid op."

 

Linea recta naar Schiphol

Waarom heeft de politie of marechaussee Jone en de andere krakers niet al veel eerder linea recta naar Schiphol gebracht? Bijvoorbeeld op het moment dat ze hen uit een kraakpand haalden of wanneer ze simpelweg op straat liepen? Kansen genoeg gehad de afgelopen jaren, zou je zeggen.

Uitzetten is juridisch gezien vaak onmogelijk. Veel vluchtelingen hebben geen identificatiedocumenten. Hun regeringen liggen al zo lang overhoop dat zij geen geldige paspoorten meer kunnen verstrekken. Daarnaast staan veel vluchtelingen überhaupt niet geregistreerd bij hun overheid. Terugkeerdocumenten maken is daardoor onmogelijk. Vluchtelingen die wel een identiteitsbewijs bezitten, kunnen vaak geen terugkeerdocumenten krijgen omdat hun ambassade niet of nauwelijks functioneert. Vaak gaat terugsturen dus niet en blijkbaar houdt het dan voor de Nederlandse overheid op. Een interessante paradox in een tijd waarin de spanningen rondom vluchtelingen hoog oplopen.

Vluchtelingenparadijs Jone is blij en gaat een boek schrijven. Wellicht een handleiding voor uitgeprocedeerde illegale vluchtelingen die in Nederland willen blijven. Iemand anders zal zijn taak als woordvoerder van We Are Here overnemen. Die groep is nu extra gemotiveerd om te blijven kraken en de uitzet op alle vlakken te dwarsbomen, want dat blijkt te lonen. Jone is daar het levende bewijs van. Niet alleen voor de illegale krakers van We Are Here, maar voor vluchtelingen over de hele wereld. Kom naar Nederland, het vluchtelingenparadijs. Komen, blijven en doorzetten. Vroeg of laat wordt alles voor je geregeld.

 

"Er komt een moment waarop mensen het niet meer pikken."

 

Tikkende tijdbom

Het Nederlandse vluchtelingenbeleid lijkt een tikkende tijdbom. Er komt een moment waarop mensen het niet meer pikken. Amsterdammers werken zich drie keer in de rondte om een middelmatig appartementje in de hoofdstad te kunnen veroorloven, verzekeringen te betalen en nog wat over te houden voor iets leuks. De overheid - en dus de Nederlandse belastingbetaler - organiseert deze voorzieningen voor vluchtelingen die de Nederlandse wet aan hun laars lappen. Als er niets verandert, prefereert de belastingbetaler binnenkort de aanschaf van een vliegticket voor de vluchteling naar Verweggistan boven opvang. Vervelend voor mensen die écht moeten vluchten voor oorlog en geweld.

bottom of page