top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Het nieuws in 2018: Tien voorspellingen voor volgend jaar


SATIRE | Terwijl we bij GeenKwats HQ eigenlijk nog moeten bijkomen van al dat bizarre nieuws van het afgelopen jaar, vonden we gelukkig nog tijd om alvast enkele geraffineerde voorspellingen te maken voor 2018. Door alle sensatie van het afgelopen jaar zijn de verwachtingen namelijk hooggespannen. Met een beetje pech wordt dit het nieuws van 2018:

1. Verplichte genderneutraliteit bij geboorte

In lijn met het Regenboog Stembusakkoord komt D66 met een initiatiefwetsvoorstel om genderneutraliteit in Nederland verplicht te stellen bij de geboorte. ‘We moeten stoppen met baby’s in genderhokjes te plaatsen, dat is niet meer van deze tijd’, zo verklaart D66-Tweede Kamerlid en initiatiefnemer van het wetsvoorstel Sjoerd Sjoerdsma. De verwachting is dat een meerderheid van de Tweede Kamer deze wet zal steunen in de tweede helft van 2018. Dit betekent dat alle zuigelingen die na de inwerkingtreding van deze wet geboren worden in beginsel genderneutraal zullen zijn. Pas wanneer zij 18 jaar oud zijn, kunnen zij - indien ze dat willen - een eigen geslachtskeuze maken. Hiermee stappen we in 2018 definitief uit het tijdperk van geslachtsdimorfie. - Sabrina M.J. Gijsen

 

2. Grapje, Brexit gaat tóch niet door

Op de valreep van 2017 sprak minister Davis over de Brexit als ‘slechts een intentieverklaring’. In 2018 trekt het Verenigd Koninkrijk de stekker helemaal uit Brexit. ‘Je staat als overheid zeer sterk als je fouten toegeeft. We zijn tot de conclusie gekomen dat je soms niet moet luisteren naar populistische tendensen in de samenleving, maar juist een krachtig bestuur moet zijn’, aldus de opgestapte Theresa May namens haar regering. In verband met het lage vertrouwen in de Engelse bestuurders wordt besloten om de Schotse First Minister Nicola Sergeon naar voren te schuiven als nieuwe Prime Minister. - Merle Brüning

 

3. Eindelijk afgelopen met die kutwinter

Als tegenreactie op het schrappen van klimaatverandering uit de National Security Strategy door Trump, hebben Nederlandse klimaatdeskundigen besloten om de term ‘winter’ vanaf 1 januari 2018 de deur te wijzen. Door het opwarmen van de aarde is er niet meer echt sprake van een koud jaargetijde. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat extreme weersomstandigheden vaker voor zullen komen. Daarom zullen de jaargetijden vanaf 1 januari 2018 hernoemd worden naar ‘Orkaanseizoen’, ‘Overstromingsseizoen’, ‘Bosbrandseizoen’ en ‘Smogseizoen’.

Daarnaast onthulden anonieme contacten binnen de NS dat de vervoerder allerminst tevreden is met het wegnemen van haar favoriete smoes. - Patrick J.R. Janssen

 

4. Psychologie- en psychiatriegemeenschap zegt ‘sorry’

Na uitvoerige discussies in 2017 heeft de American Psychological Association (APA) unaniem besloten om dit jaar een eenmalige wetswijziging door te voeren: Trump wordt tóch gediagnosticeerd, zonder dat hij over de vloer hoeft te komen bij de psycholoog. Daar waar vorig jaar al regelmatig een extreem narcistisch zelfbeeld als geestesziekte werd vermoed, zijn de resultaten die de APA recentelijk publiceerde nog opmerkelijker; de 71-jarige blijkt namelijk al enkele jaren te lijden aan een zware vorm van dementie. De woordvoerder van de APA spreekt over een doorbraak in de psychologische wetenschap en tevens van een enorme opluchting: ‘Eindelijk zijn wij in staat om de regels van de psychodiagnostiek te versoepelen. Dit stelt ons in staat alle ontkenningen en leugens van Trump te verklaren, omdat hij zich ‘grab ‘m by the pussy’-uitspraken simpelweg niet kan herinneren’. - Jasper de Vreede

 

5. Onafhankelijk Catalonië neemt plek Spanje over in EU

De Catalanen hebben het eindelijk voor elkaar: absolute onafhankelijkheid van Spanje. Na het uitroepen van de Catalaanse Republiek in 2017, wordt de nieuwe staat in 2018 ook erkend door de internationale gemeenschap. Beter zelfs: ze wordt zonder problemen toegelaten tot de EU. Daar is namelijk plotseling plek vrijgekomen, nu Spanje noodgedwongen de unie moet verlaten. Zonder Catalonië voldeed zij helaas niet meer aan de economische minimumeisen voor een lidmaatschap. Adéu Espanya! - Vincent M.A. Janssen

 

6. Sinterklaas eindelijk vervolgd voor illegale mensenhandel

Macro-rechtszaken was dé juridische trend in 2017. Een rechtszaak tegen de tabaksindustrie voor poging tot moord, tegen de staat vanwege de luchtkwaliteit, of tegen Volkswagen voor het sjoemelen met software; juristen worden steeds ambitieuzer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sinterklaas in december 2018 eindelijk voor het Internationaal Gerechtshof moet verschijnen. De goedzak wordt beschuldigd van mensenhandel, ontvoering, haatzaaien, en discriminatie. Met een beetje geluk hoeven wij tijdens de feestdagen dan ook niet meer te discussiëren over de Zwarte Pieten; die worden eindelijk vrijgelaten. - Kay Bemelen

 

7. De Bitcoin naar de 100.000 dollar; Venlonaar heel rijk

In de jacht naar gratis geld blazen burgers de bitcoinbubbel ook in 2018 barstensvol. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde recent nog om niet met je eindejaarsbonus cryptovaluta te kopen; dat schiet ook niet op namelijk. Verkoop daarom je huis en stap in nu het nog kan. Deze Venlonaar ging je voor. Het mag dan wel een tumultueus ritje omhoog zijn geweest, die lijn kunnen we met z'n allen (inmiddels 135.000 Nederlanders) doorzetten als één groot piramidespel. Wel op tijd uitstappen met die rijke Venlonaar. - Philip J.M. van Susante

 

8. Kinderen toch nog een weekje naar school

Minister Slob blijft ook in 2018 krampachtig vastklampen aan zijn portemonneetje; voorlopig gaat er geen extra geld naar het primair onderwijs. ‘Geen probleem voor de leerkrachten’ volgens actiegroep PO in Actie. ‘De docenten blijven namelijk ook dit jaar gewoon lekker doorstaken totdat de regering meer begroot voor het onderwijs’. Wel komt de actiegroep de ouders tegemoet die noodgedwongen opvang moeten regelen: ‘We zullen ergens vakantie nemen van onze stakingsactiviteiten. Dan kunnen de kinderen dit jaar toch nog een weekje naar school’. - Vincent M.A. Janssen

 

9. Toch geen sprake van belangenverstrengeling bij omstreden wethouder Palmen

Een tweede integriteitsonderzoek naar Jo Palmen, de omstreden wethouder uit Brunssum, wijst uit dat er tóch geen sprake is van belangenverstrengeling. De eerste rapporten noemden hem een ‘groot risico’ omdat hij al jaren een juridisch conflict heeft met de gemeente over een stuk grond. Het tweede diepgaande onderzoek - dat werd uitgevoerd door het onafhankelijke P. Almen-instituut in Brunssum - concludeert dat ‘de belangenverstrengeling ram meevalt ouwhoer. Hun moeten niet zo zeiken. Jo’tje ken zaken en privé hendig goed scheien'. - Yuri J.P. Meesen

 

10. GeenKwats naar de één miljoen lezers

De ongekende groei van GeenKwats bereikt in 2018 een belangrijke mijlpaal: één miljoen unieke lezers. Deze prestatie gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij; de investeerders verdringen elkaar om mee te liften op het succes. Deze investeringen zullen onder andere gebruikt worden voor een vernieuwde website, een nieuwe hoofdredacteur, en de overname van concurrent De Correspondent. - De redactie

bottom of page