top of page
  • Foto van schrijverRedactie

MadLipz voice-overs en lokale witzen: het recept voor tienduizenden volgers


Duizenden inwoners van Bikinibroek juichen als Spongebob roept ‘UWV Parkstad; wie kan ik helpen?’. In nog geen week tijd werd dit zelf spottende voice-over filmpje van een luttele zeven seconden meer dan 30.000 keer via de Facebookpagina van MadLipz Parkstad bekeken. Vandaag de dag zijn er al honderden lokale en nationale MadLipz pagina’s te vinden op Facebook, velen met tienduizenden volgers. De eenvoud van de filmpjes en de app wekt het vermoeden dat tegenwoordig iedereen moeiteloos een succesvolle MadLipz-pagina kan maken. GeenKwats zocht uit of dit werkelijk het geval is.

De kans is klein dat je nog geen MadLipz pagina volgt of de voice-over filmpjes nog niet voorbij hebt zien komen op Facebook. Met de MadLipz app kan iedereen eenvoudig voice-overs inspreken bij bekende videofragmenten en deze delen via social media. Het is dus niet verwonderlijk dat er sinds de komst van de app in 2016 honderden Facebookpagina’s uit de grond zijn geschoten die de app gebruiken om hun pagina te vullen met grappige video’s. MadLipz Holland, MadLipz Woonwagenbewoners, MadLipz Twents, MadLipz Parkstad, en MadLipz Op ’T Plat maken zo voor een groot publiek platvloerse filmfragmenten, veelal met lachwekkende accenten. GeenKwats ging op speurtocht om de succesformule van deze pagina’s te achterhalen en vroeg de makers van enkele MadLipz pagina’s en de ontwikkelaars van de MadLipz-app om opheldering.

Winnie de Poeh

Een uit de handen gelopen hobby: dat blijken veel MadLipz pagina’s te zijn. De makers van MadLipz Parkstad, die tevens hun anonimiteit willen waarborgen, hadden nooit verwacht dat hun pagina in drie maanden tijd ruim 16.000 volgers zou trekken. De vriendengroep uit de Zuid-Limburgse Parkstad-regio besloot in januari om de zelfgemaakte MadLipz-filmpjes, die circuleerden in een WhatsApp-groep, te delen met een groter publiek. En dat lukte. Een Winnie de Poeh voice-over ging bijna viraal en MadLipz Parkstad zag haar bereik plotseling enorm groeien.

De heren van MadLipz Parkstad hadden echter al enige ervaring met het beheren van lokale en satirische pagina’s. Hoewel websites als De Speld een voorbeeld waren, bleef het bereik van hun eigen pagina’s achter. Maar met behulp van de MadLipz-app kwamen ze erachter dat filmpjes veel sneller een groter publiek bereiken dan geschreven tekst.

‘Sjnoef’

Met een app als MadLipz lijkt het natuurlijk ontzettend eenvoudig om een succesvolle Facebook-pagina te maken, maar niets is minder waar: ‘Je kunt niet zomaar iets plaatsen. Het is namelijk belangrijk dat je na ieder filmpje nagaat wat wel en niet werkt. We kwamen er al snel achter dat de populairste filmpjes actueel en heel kort zijn. Hier borduren wij dan op voort’, aldus de makers.

Dit proces van trial-and-error heeft inmiddels ertoe geleid dat de vriendengroep een soort redactie is geworden: ‘We kijken natuurlijk eerst of we het zelf grappig vinden, maar veel filmpjes worden eigenlijk nooit geplaatst. Het groeiende bereik vereist ook een hogere kwaliteit van de filmpjes. Dit vergt dan weer meer redactiewerk. We kijken daarom ontzettend veel naar de statistieken en op basis hiervan maken we dan weer nieuwe filmpjes’. Door dit continue evaluatieproces zagen de makers snel in dat lokale zelfspot het beste werkt: ‘Als mensen zichzelf of de regio herkennen in de filmpjes, gaan ze veel vrienden taggen in het bericht. Thema’s als het UWV en ‘sjnoef’ (Limburgs dialect voor cocaïne) vinden veel mensen in Parkstad blijkbaar grappig’.

Ook andere MadLipz pagina’s in Nederland en België geven aan dat het succes van hun pagina te verhalen is op het gebruik van lokale dialecten en grappen. ‘Het succes is te wijten aan de herkenbaarheid van de sketches. Het Genks is bijvoorbeeld een grappige taal op zich en dit is terug te zien in onze video’s’, aldus de maker van MadLipz Genk.

Schatkist vol data

Het grote succes en bereik heeft natuurlijk ook een voor de hand liggend neveneffect: het wekt de interesse van commerciële partijen. Tot nu toe zijn er weinig MadLipz-pagina’s die ingegaan zijn op verzoeken van bedrijven: ‘Het bereik is ongelooflijk, dus het is niet vreemd dat bedrijven en organisaties interesse tonen. We maken echter absoluut geen reclame. Het is belangrijk dat we onze eigen identiteit behouden. En als we gaan adverteren kunnen we veel volgers verliezen’, aldus MadLipz Parkstad. Het sporadisch benoemen van Brand Bier is daarom slechts ten gunste van de grap.

Veel MadLipz-pagina’s zitten vooralsnog nog te broeden op een schatkist aan kostbare data. Een groep van tienduizenden volgers, veelal geclusterd in een kleine regio, is een rijkdom waar veel bedrijven slechts van kunnen dromen. Het bedrijf achter MadLipz, Eigenuity Inc., gaf zelf ook aan ‘nog niet samengewerkt te hebben met andere merken en bedrijven om het bereik te vergroten’, aldus Amir Alikhanzadeh, mede-oprichter en content strategist van MadLipz. Wel wordt hun app volgens Alihanzadeh ‘al veel gebruikt door kleine bedrijven en social media influencers om klanten te binden’.

Onbehouwen

Ondanks de eenvoud en laagdrempeligheid van de filmpjes, laten de spontane inzendingen die de pagina’s ontvangen zien dat niet iedereen zomaar een grappige voice-over kan maken. Verschillende MadLipz-pagina’s geven namelijk aan dat de inzendingen die zij krijgen veel te grof zijn en vaak kwetsend. De maker van MadLipz Holland, Gerrit Schouten, was ook erg verrast met de ruim vijfhonderd inzendingen: ‘we hebben elke inzending serieus bekeken en beoordeeld, maar hiervan zijn maar tien filmpjes op de pagina gekomen. De rest vonden wij gewoon niet goed genoeg of de filmpjes pasten gewoon niet bij de pagina’.

De pagina’s zijn dus continu op zoek naar satirische grappen, die niet ten koste gaan van anderen, maar wel een groot publiek aan het lachen krijgt. Volgens de makers van MadLipz Parkstad kan dit alleen als je nauwlettend de kritiek, de identiteit van je publiek en de statistieken in de gaten houdt, en daarnaast goed nadenkt over de titels, thumbnails, en de kwaliteit van de filmpjes. Dus wie denkt dat de beheerders van de MadLipz pagina net zo onbehouwen zijn als de inhoud van de meeste video’s, komt bedrogen uit.

bottom of page