top of page
  • Foto van schrijverAnne van Dun

Nieuwkomer Volt: "Regeren stopt niet bij de grens"


Dit jaar staat de Europese partij Volt voor de eerste keer op het stembiljet bij de Tweede Kamerverkiezingen. Om meer te weten te komen over de ogenschijnlijk jeugdige partij met Europese idealen spreekt GeenKwats de nummer 9 op de lijst, Fons Janssen.


Fons Janssen (rechts)

Volt is een partij die actief is op Europees niveau. Vorig jaar kreeg zij één zetel in het Europees Parlement. Ook is de partij vertegenwoordigd in een aantal Duitse, Italiaanse en Bulgaarse gemeenteraden. Nu wagen ze een poging in de Tweede Kamerverkiezingen.


Innoveren

Dat kandidaat Fons Janssen - geboren in het Limburgse dorpje Veulen - geëngageerd is, is een understatement: het spat van hem af. “Regeren stopt niet bij de grens van Nederland. De politiek moet innoveren naar een Europees gedachtengoed.”

Janssen is een kersverse afgestudeerde biotechnoloog. Die studie heeft hij heel bewust gekozen. “We willen graag de transitie maken naar een duurzame maatschappij. Nieuwe technologie kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van innovaties, maar in de Nederlandse politiek zijn weinig mensen inhoudelijk bezig met technologie. Daar wil ik als bèta graag aan bijdragen.”


Pan-Europees

Het ‘pan-Europese’ element maakt de partij Volt anders dan andere partijen. “Grote maatschappelijke problemen - zoals klimaatverandering - kunnen niet meer alleen op nationaal niveau worden opgelost. De snelheid van besluitvorming op Europees niveau moet daarom omhoog.” Er is een hoop verandering in de overheid nodig om dat voor elkaar te krijgen. “Wij willen graag een breder Europees geluid horen in het nationale parlement van ieder land. Ook moeten er op Europees niveau verschillende ministeries worden opgericht, bijvoorbeeld van buitenlandse zaken of financiën. Als we het goed willen doen, moeten we terug naar de tekentafel en de beginselen van de EU aanpassen.” De invloed die de EU mag uitoefenen op zijn lidstaten is namelijk beperkt, nationale overheden blijven vooral zelf de baas over hun land.

Volgens Janssen is deze versterkte Europese samenwerking cruciaal. “Op het wereldtoneel maak je als afzonderlijk land geen schijn van kans. Daarom moeten we het politieke blok van de EU versterken. Helemaal nu de invloed van China en Rusland steeds groter wordt.”


"De politiek slaat identiteit te plat. Dat leidt tot nationalisme en populisme."

Europese identiteit

“Cultureel voel ik me net zo verbonden met de mensen in Düsseldorf als in Utrecht. Dat het in een ander land ligt, maakt mij niet uit.” Janssen heeft zijn Europees georiënteerde identiteit te danken aan een aantal belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. “Op reis door Griekenland in 2011 heb ik eigenlijk pas ontdekt wat armoede is. En tijdens de terroristische aanval in het Bataclan van 2015 liep ik langs de Seine in Parijs. Toen besefte ik echt dat we samen in deze shit zitten.”

Volgens Janssen kun je meerdere identiteiten bezitten. “Ik denk dat daar echt een overlap in moet kunnen zitten tussen lokaal, nationaal en Europees. De politiek slaat identiteit echter te plat. Dat leidt tot nationalisme en populisme. Als de politiek meer Europees georiënteerd zou zijn, dan creëren we de vrijheid van het faciliteren van bredere en meerdere identiteiten.”


Conservatieve stemmers

Volt lijkt op het eerste gezicht vooral te bestaan uit jonge idealisten die zich willen inzetten voor de medemens. Hoewel de idealen van Volt links en activistisch klinken, identificeert de partij zich niet hiermee. “Wij zijn niet links of rechts; we zijn progressief.” Maar ook de conservatieve stemmer kan bij Volt terecht. “Je ziet dat commissies bij nationale partijen vaak alleen bestaan uit hoogopgeleide, groen georiënteerde mensen. Wij brengen daar de verandering in. Lokale politieke gemeenschappen organiseren zorgt ervoor dat wij ook gezien worden binnen de conservatieve groep. Niet iedereen hoeft een wereldburger te zijn om bij Volt te horen.”


"Omdat we een Europese partij zijn, vinden er constant verkiezingen plaats in andere landen."

Versplintering In hoeverre kan Volt zich onderscheiden met andere progressieve partijen, zoals D66 en Groenlinks? “Als je echt pro-Europees wilt stemmen, dan kom je met dat soort partijen niet veel verder. Dat blijven nationale partijen. Wij hebben veel meer capaciteit dan deze partijen door onze internationale leden. Grensoverschrijdend wil Volt ook meer gaan betekenen voor Nederland dan andere progressieve partijen. De trein- en busverbindingen in de grensregio’s moeten bijvoorbeeld verbeterd worden.”

Maakt Volt zich er geen zorgen over dat de partij voor een versplintering van progressieve en linksstemmers zorgt? “Wij hopen tijdens de verkiezingen drie zetels te behalen. En versplintering is voor ons niet echt van toepassing: wij zijn de eerste echte pan-Europese partij in de nationale overheid.”


Premier Op de vraag: ‘Wat zou je doen als je een dag premier zou zijn?’ volgt een politiek correct antwoord. “Met een dag premier zijn kun je natuurlijk niet veel bereiken. Wel zou ik de toekomst van Europa verder willen vormgeven. En zorgen dat er een ministerie voor ruimtelijke ordening en infrastructuur wordt geopend.”

De dag na de verkiezingen vinden we de serieuze Janssen niet met een biertje in zijn hand. “Omdat we een Europese partij zijn, vinden er constant verkiezingen plaats in andere landen. Wij kunnen dus niet stilzitten.”


Fons Janssen

Comments


bottom of page