top of page
  • Foto van schrijverLieve Smeets

"Mannen komen er wel. Nu de vrouwen nog."


Vorige maand werd Sigrid Kaag verkozen als lijsttrekker van D66. Het is op dit moment een van mijn favoriete feitjes om over te beginnen wanneer een gesprek doodvalt. Tot nu toe kreeg ik er verschillende reacties op, waaronder: “Echt? Dan ga ik me voor de volgende verkiezingen eens verdiepen in het partijprogramma. Ik wil wel op een vrouw stemmen.”



Door Lieve Smeets


Dat hoor ik graag, maar mijn feitje leidt ook wel eens tot commentaar. Het meest voorkomende argument is dat je moet stemmen op de beste kandidaat, ongeacht of dit een man of een vrouw is. Bovendien vraag ik me af hoeveel procent van de stemmers die dit argument aanvoert ook daadwerkelijk naar de competenties van alle verkiesbare kandidaten heeft gekeken. Veel stemmen worden uitgebracht op politici die we zien. In interviews, in het nieuws, in de debatten. Met momenteel vier vrouwelijke en twaalf mannelijke fractievoorzitters in de Tweede Kamer, blijft er weinig ruimte voor een plek in de spotlight.


"Een man kan zeker een vrouw vertegenwoordigen, maar zal zich nooit volledig kunnen inleven."

Maar stel, de kandidaat die voor jou als beste uit de bus komt is een man. Zijn er dan geen andere valide argumenten om toch op een vrouw te stemmen? Wat dacht je van diversiteit en inclusiviteit? We vinden het belangrijk dat vrouwen vertegenwoordigd worden. Een man kan zeker een vrouw vertegenwoordigen, maar zal zich nooit volledig kunnen inleven. Die vertegenwoordiging zou in de Tweede Kamer niet anders moeten zijn. En daarnaast is het maar de vraag of het wenselijk is dat het merendeel van de groep die over onze wetsvoorstellen beslist, mannelijk is. Vorig jaar nam Alabama de strengste abortuswet van de VS aan. Het voorstel werd aangenomen met vijfentwintig stemmen voor. Vijfentwintig mannen. Alle vrouwen stemden tegen.

Voor mannen is het geslacht in verkiezingstijd een stuk minder belangrijk. “Ik kijk eigenlijk gewoon naar de beste kandidaat, ongeacht of dat een man of vrouw is,” hoorde ik ooit van een man. Dat zegt veel. Genoeg mannen in de politiek is iets waar je niet wakker van hoeft te liggen. Die komen er wel. Nu de vrouwen nog.



bottom of page