top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Kroegpraat: Vrouwenemancipatie door de ogen van mannen


Kun je als man feminist zijn? Wat is het mannelijk perspectief op vrouwenemancipatie? We vroegen het aan de mannen van GeenKwats.Vincent Janssen

“Mannen kunnen prima feminist zijn. Vooral in deze tijd, waar we zoveel mogelijk controle over onze eigen identiteit willen hebben. Maar of feministische mannen ook echt begrijpen waar ze voor staan als ze het zelf niet doorleven, vraag ik me af. Het draagt in ieder geval bij aan bewustwording bij mannen. En hopelijk levert dat al wat minder kerels op die opmerkingen maken als ‘voor een vrouw doe je het best goed’. Ik denk dat het doorbreken van de klassieke rolverdeling tevens gunstig kan zijn voor mannen. Daarin wordt verwacht dat mannen sterk en stoer zijn. Dat is lastig voor mannen die dat niet zijn. Mijn grote vrouwelijke voorbeeld? Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland. Zij is een boegbeeld voor deze feministische golf geworden, simpelweg door haar werk keigoed te doen. Dat is een welkome afwisseling in een tijd waar veel mannelijke staatshoofden blunderend door hun termijn gaan.”


"Wil je als vrouw echt de ‘excuustruus’ zijn op die mooie positie?"

Yuri Meesen “Natuurlijk kunnen mannen feminist zijn. Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Honderd procent dezelfde rechten en kansen als mannen, daar sta ik voor. Dat is wat anders dan het ‘feminisme’ van tegenwoordig, waarbij vrouwen koste wat kost voorgetrokken en bevoordeeld worden. ‘Vrouwenquota’ ben ik daarom ook een fel tegenstander van. Wil je als vrouw echt de ‘excuustruus’ zijn op die mooie positie? Die gelijkwaardigheid is zo van belang, ook voor mannen, omdat vrouwenemancipatie altijd voor homo-emancipatie gaat. Dat gaat nergens ter wereld andersom. Ik wil dat iedereen in Nederland kan zijn wie hij is. Mijn eigen voorbeeld is de belangrijkste vrouw in ieders leven: mijn moeder. Mijn moeder heeft altijd gewerkt, gesport en in het bestuur van de sportclubs van mijn zus en mij gezeten. Vrouwen met een carrière? Vrouwelijke bestuurders? Voor mij heel normaal.”


René Pijpers

“Ik ben een feminist. Veel moderne mannen zijn volgens mij feministischer dan ze denken, in de zin dat ze geloven in gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Maar ik denk ook dat we er nog lang niet zijn en dat volledige vrouwenemancipatie nog wel even nodig heeft. Dat mannen er baat bij hebben staat buiten kijf. Als de traditionele rollen van vrouwen vervagen en verdwijnen, geldt dat misschien ook voor mannen. Voor mannen is het nog steeds taboe om gevoelens te delen, emoties te tonen of jezelf kwetsbaar op te stellen, want dat is niet ‘mannelijk’. Vrouwenemancipatie kan helpen om die taboes te doorbreken en dat kan iedereen helpen en de mensheid veel ellende besparen. Toen ik nadacht over vrouwelijke voorbeelden moest ik al snel aan Angela Merkel denken. Niet omdat ze nu zo bijzonder feministisch is, want dat is ze niet. Er is veel discussie over haar beleid, maar als we haar naast de mannelijke leiders van de afgelopen jaren zetten, dan is ze een vanzelfsprekendheid. Niemand twijfelt aan haar kennis, kunde of positie.”


"Voor mannen is het nog steeds taboe om gevoelens te delen, emoties te tonen of jezelf kwetsbaar op te stellen, want dat is niet ‘mannelijk’."

Jasper de Vreede

“Ik denk dat mannen niet gauw een vuist zullen maken voor de powervrouw. Misschien heeft dit meer te maken met schaamte, met verminderde interesse, of misschien uit angst voor hun eigen posities. Toch zie ik geen reden waarom een man het feminisme niet kan omarmen. Als man gaat het signaleren van andere posities van een vrouw al snel aan je voorbij. Dan denk ik dat het eerder moet gaan over de vraag hoe ook een man zich meer bewust wordt van het bestaan van ongelijke behandeling. Als ik denk aan een powervrouw, denk ik automatisch aan zangeres Nina Simone. ‘I’d love to be married, but that is second to my music’. Haar muziek is doordrenkt van protest dat zij tot het bittere eind heeft volgehouden. Op het podium gaat zij niet op in een rol, maar legt haar ziel bloot.”


Comments


bottom of page