De beste discussies vinden plaats in de kroeg. Daarom duikt de GeenKwats-redactie regelmatig het café in om actuele omstreden thema’s te bespreken. Deze keer in Kroegpraat: hulp bij voltooid leven.
D66-Kamerlid Pia Dijkstra komt met een wetsvoorstel voor hulp aan ouderen die vinden dat hun leven voltooid is. Het geeft mensen van 75 jaar en ouder het recht op euthanasie, ook als zij niet ernstig ziek zijn. Eigen regie op een waardig levenseinde; het is een beladen thema, zo blijkt uit de verdeelde reacties binnen de regeringscoalitie. Wat vindt de redactie?
René Pijpers
“De dood is onomkeerbaar. Maar ik vind het idee van een voltooid leven prachtig. Stel je voor dat je ooit tot de realisatie komt dat je alles hebt gedaan wat je wilde doen, alles hebt meegemaakt en vrede hebt met je leven. Niemand kiest om geboren te worden en iedereen maakt dingen mee waar ze geen controle over hebben. Bijzonder als je volledig bewust op een waardige manier kunt zeggen: 'Het is goed geweest. Vaarwel.'”
"Wanneer weet je dat je leven voltooid is?"
Stefan Jongen
“Ik heb moeite met het concept ‘voltooid’ leven. Ik ben helemaal voor hulp bij onoplosbaar lijden, waar de kwaliteit van leven tot het nulpunt is gedaald. Maar wanneer weet je dat je leven voltooid is? Hebben we straks een bucketlist in ons testament staan en als alles afgestreept is stappen we uit het leven? Ik zie liever een wet over hulp bij het voltooien van een leven. Dat men de juiste hulp krijgt in verschillende levensfases. Dat men de juiste zorg krijgt bij pesten, trauma’s, burn-outs of eenzaamheid. En dan liefst preventief.”
Cherique Geraets
“De overtuiging dat God bepaalt wanneer je uit het leven stapt, is wat mij betreft wat achterhaald. De religieuze betrokkenheid in Nederland neemt al jaren af, en inmiddels rekent meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zich niet langer tot een religieuze groepering. Als ik niet meer in staat ben een waardig leven te leiden en voel dat het uitzichtloos en ondraaglijk is, bepaal ik graag zelf wanneer het klaar is. Of mijn familie, maar ik kan me zo voorstellen dat ook die er weinig plezier uit haalt om mij te zien lijden.”
"Er ligt een grotere discussie achter; namelijk die van de tekortkomingen in de GGZ."
Vincent Janssen
“Het is jammer dat deze discussie de politieke arena in geslingerd is; nu zijn de ogen gericht op wet- en beleidsmakers om een diepgaand maatschappelijk probleem te gieten in regeltjes en procedures. Neem de arbitraire grens van 75 jaar. Hoe bepaal je zo’n grens? Zou niet iedereen vrijheid van sterven moeten hebben?
Natuurlijk schrik ik van de grote hoeveelheid ouderen met een doodswens. En vind ook ik het idee van een voltooid leven romantisch. Maar we moeten vooral niet de illusie hebben dat beleid over zelfdoding het wondermiddel is voor een doodswens. Ook niet bij ouderen met een voltooid leven. Daar ligt een grotere discussie achter; namelijk die van de tekortkomingen in de GGZ.
Lezersreactie: Wiel Goertzen (56, Schinveld) “Ik zou het persoonlijk zeer waarderen als ik zelf de keuze mag en kan maken. Ik val niemand hiermee lastig, neem eigen verantwoordelijkheid en zadel niemand op met een schuldgevoel. En het belangrijkst: ik heb de regie. Dat heb je bij je geboorte en in een groot deel van je leven niet. Leven in Nederland betekent dat je je houdt aan regels, waarden en normen die de maatschappij en de politiek voor ons bepaald hebben. Wie heeft trouwens het recht om een mens zoiets te ontzeggen? Welk tegenargument is zo sterk dat je het recht op zelfbeschikking mag ontnemen van het individu?”
Comments