top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Kroegpraat: De protestgolf in Nederland


De beste discussies vinden plaats in de kroeg. Daarom duikt de GeenKwats-redactie regelmatig het café in om het nieuws te bespreken. Deze keer in Kroegpraat: de protestgolf in Nederland. Wat vindt de redactie?



Redacteur René Pijpers bijt het spits af. Hij is bang dat de politiek nu de verkeerde beslissingen gaat nemen.

“Zo uniek zijn we hier niet. Kijk maar naar de protesten in het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Libanon en Frankrijk. In veel landen zijn er problemen die zich al jaren opstapelen, er worden geen duidelijke keuzes gemaakt. De Brexit sukkelt bijvoorbeeld al meer dan twee jaar door en Hong Kong leeft al jaren in onzekerheid over hun onafhankelijkheid van het Chinese vasteland.

In Nederland is er ook veel te lang gewacht om problemen voor de lange termijn op te lossen. Neem de stikstofdiscussie. We probeerden onszelf met typische Nederlandse gewiekstheid meer tijd te geven met een beleid van doorschuiven en intenties uitspreken. Nu zijn we door de EU teruggefloten en worden we gedwongen om zaken ineens om te gooien. Terecht dat mensen boos zijn, maar ik vrees dat we in de haast om iedereen te kalmeren en tevreden te houden niet de beslissingen maken die echt houdbaar zijn.”


Ook Sabrina Gijsen kan de protesten wel begrijpen.

“Dit krijg je met die struisvogelpolitiek in Den Haag. Klimaatverandering, stikstof, en nu PFAS: allemaal ontwikkelingen die wetenschappers al van mijlenver zagen aankomen. En ook politici zijn van veel zaken al láng op de hoogte. Maar lastige vraagstukken worden schijnbaar liever op de lange baan geschoven. Totdat het écht niet meer anders kan. En dan zitten we met de gebakken peren. Hoewel ik het niet altijd eens ben met de doelen en middelen begrijp ik wel dat het Malieveld wordt platgelopen en -gereden.”


"Weet je wat een goede staking zou zijn? Op maandag zeggen dat de rest van de week de school dicht is."

Voor Jessica van der Burgt - Goertzen gaan de protesten nog niet ver genoeg. In ieder geval bij het onderwijs.

“De leerkrachten gaan vandaag wéér staken. Op een woensdag, een halve lesdag. Op deze manier hoeven ouders maar een ochtend extra opvang te regelen. Maar moet opvang het probleem van school zijn? Bovendien wordt er niks landelijk georganiseerd. Schoolbesturen moeten regionaal iets regelen of op hun eigen school een ‘ludieke actie’ organiseren. Pfff, ludieke actie. Van die term krimp ik ineen! Plus, de staking is alleen voor onderwijzend personeel. Waar blijft het onderwijsondersteunend personeel? Onderwijsassistenten, logopedisten, noem maar op. Weet je wat een goede staking zou zijn? Op maandag zeggen dat de rest van de week de school dicht is, dan raak je pas een hoop mensen.”


Merle van Leusden - Brüning kan zich hierin vinden, maar trekt wel een duidelijke grens.

“Met boze burgers die vanachter een toetsenbord de wereld en de politiek vervloeken ('ken de polletiek daar niks aan doen?!'), kan ik niets. Maar de burger die de moeite neemt zich ergens voor in te spannen, daar heb ik respect voor. Dat heeft ook meer impact. Daarbij kan een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid vastgeroeste systemen misschien eindelijk eens loskrijgen. Maar je verliest mijn respect als je met een trekker gebouwen beschadigt of anderszins geweld gebruikt.”


"Demonstreren is hip, maar veel actievoerders weten van toeten noch blazen."

Ook Jasper de Vreede ziet veel verschillen tussen de protesten.

“Ik vond het een plaatje; het Malieveld omgeploegd door duizenden boeren. De belofte dat zij het veld weer gaan fatsoeneren zullen zij nog nakomen ook, zo verzekert Staatsbosbeheer. Zijn die boeren toch niet zo bot als men dacht. Integendeel: de boeren wekken bij mij eerder enige sympathie op. Zeker als ik de protesterende boeren vergelijk met mensen die zich plotseling omdopen tot klimaatactivisten. Bij deze groep heb ik namelijk steeds meer mijn bedenkingen. Leven zij dan echt zo milieubewust en idealistisch als hun leuzen doen voorkomen? Of doet het marcheren in een klimaatmars het gewoon goed op sociale media?”


Yuri Meesen blijft sceptisch; de demonstrant weet vaak niet waartegen die protesteert. “‘Wat is een groter probleem? CO2 of koolstofdioxide?’ PowNed-verslaggever Mark Baanders gooit klimaatactivisten die vraag regelmatig voor de voeten. Zie hier een greep uit de reacties: ‘Beide’, ‘Ik denk dat je niet het een van het ander kunt scheiden’, ‘Het grootste probleem is CO2’. En zo zijn er nog wel meer cruciale milieuvragen waar de gemiddelde klimaatprotestant geen enkel idee over heeft. Demonstreren is hip, maar veel actievoerders weten van toeten noch blazen. Het protestrecht is een groot goed, maar weet alsjeblieft wel waar je het over hebt. Op deze manier verliest het recht zijn kracht.”


Comments


bottom of page