top of page
  • Foto van schrijverCherique Geraets

Hygge: “Geniet van een rond bedrag bij het tanken.”


Onlangs stuitte ik op het boek The little book of Hygge van Meik Wiking. Niet sinds Dolfje Weerwolfje werd ik zo kwispelend gelukkig van een boek. Waarom? Ik ben Hygge. Ieder hoofdstuk is pure bevestiging.Hygge is de Deense variant van het Nederlandse begrip ‘gezelligheid’ en wordt in Denemarken beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de Deense mentaliteit en volksaard. Denemarken behoort niet voor niets al jaren tot de top 5 gelukkigste landen ter wereld. Ik vat de magie van Hygge hieronder voor je samen, zodat je er direct mee aan de slag kunt.


1. Kaarsen! Of ja, licht. Een Deen jast er in een jaar gemiddeld zes kilo kaarsvet doorheen. Ze zijn allergisch voor ‘direct’ licht (zoals spotjes). Ik, als grote anti, vind dit dan ook erg spot on. Ik heb waarschijnlijk meer kaarsen dan dat Messi speelminuten heeft.


2. Aanwezigheid. Hyggen doe je dan ook bij voorkeur zonder telefoon. De schermtijd van de gemiddelde Nederlander is zo’n 2,5 uur per dag. Ik ga dit verder niet veroordelen. Dat is niet handig uit de mond van iemand die zich letterlijk een keer duizelig heeft gescrold op Zalando, anderhalf uur lang.


"Nodig je vrienden een keer uit zónder telefoon."

3. Eten en drinken. Ik ben niet het type dat tijdens het bingen op de bank ligt met een krop sla. Denen gelukkig ook niet. Chocolade, chips, popcorn, custardcakejes(!) wijn, koffie, thee: ik doe leuk mee. De Denen doelen echter vooral op lang en uitgebreid bakken en koken. Ben ik minder goed in, maar ik kan in de tussentijd die kaarsen wel alvast aanmaken.


4. Gemoedelijkheid. In lijn met punt twee: nodig je vrienden een keer uit zónder telefoon, en heb het over gezamenlijke herinneringen. En vooral niet over je klotskop van een collega of wat er nou eigenlijk besloten werd tijdens de Algemene Beschouwingen.


5. Comfort. Regelmatig een interessante discussie op mijn werk. Waar de gemiddelde collega niet begrijpt dat mensen überhaupt huispakken in hun kast hebben (stel je voor je krijgt onverwacht bezoek), loop ik hier vanaf een uur of 18:30 al in te flaneren. Zonder schoenen, bh, lenzen of een georganiseerd kapsel. Mét dekentje op de bank, zelfs in de zomer en met die alsmaar warmer wordende aarde. Mijn boodschappenbezorger weet niet beter. Hij applaudisseerde onlangs nog voor mijn sushi-pyjama met de tekst They see me rollin’.


"Gooi mij in een yogaklasje en ik eindig totaal onrustig op de eerste hulp."

6. Veiligheid. Want het hele punt is dat je je geborgen voelt in je eigen knusse huisje. En hoe groter de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke factoren, hoe beter. Vandaar dat een horrorfilm kijken terwijl het buiten stormt en onweert, ultiem hyggelig is. Behalve dan voor de mensen die een uur bezig zijn met het uittrekken van alle stekkers, om vervolgens onder hun keukentafel te kruipen.


7. Natuur. Herstellen en tot rust komen doe je in de natuur, zeggen ze. Met de geur van bloemen, zingende vogels en veel groen. Een vrij open deur, maar ik maak er zelf gretig gebruik van. Dit komt voor mij namelijk het dichtst in de buurt van acceptabele mindfulness. Gooi mij in een yogaklasje en ik eindig totaal onrustig op de eerste hulp, omdat ik door alle hijgende mensen om me heen vergeten ben hoe ademhalen precies werkt. Drop me in een bos met mijn Hygge-playlist en ik droom volledig weg. Als ik vroeger onrustig was plaatste mijn vader me voor het aquarium. Daar lag ik: klein en dapper, maximaal chillend. Toen ik iets ouder was, waren mijn ouders me wel eens kwijt ’s avonds. Lag ik zomaar in de tuin op een ligbedje naar de sterrenhemel te kijken. Misschien goed om dit weer eens te doen wanneer een vrij moment zich voordoet, in plaats van het via Pinterest inrichten van mijn huis dat ik helemaal niet heb.


"Vakanties boeken jou, in plaats van andersom."

Hygge is dus eigenlijk niet zo ingewikkeld. Mijn zondag staat doorgaans volledig in het teken van Hygge. In bad, met een goed boek en een glaasje wijn. En een kaars, als het even kan. Gevolgd door minimaal twee afleveringen van de serie waar ik op dat moment in vernetflixt ben. Ik kan het iedereen aanraden. Ga en geniet; van het laatste blokje chocolade, van de geur van vers gemaaid gras, van bubbeltjesplastic, van bacon bij je ontbijt, van de perfecte woordgrap en van een rond bedrag bij het tanken. Zeg vaker ‘dankjewel’ en lach mensen uit die voorkruipen. Want jij hebt tijd. Jij bent de zen-master. Een eeuwig kalm golvende oceaan. Vakanties boeken jou, in plaats van andersom. Namasté.


 

Oordeel:


🍌🍌🍌🍌🍌Comments


bottom of page