top of page
  • Foto van schrijverMerle van Leusden

Column: Stress om het vakantieboek


De zomer van 2020 kenmerkt zich door een pandemie, hittegolven en het veelgebruikte woord - dat me soms binnensmonds doet overgeven - ‘staycation’. Mijn huishouden zou dit jaar sowieso thuisblijven (huis gekocht, geld op), dus wat dat betreft waren we onze tijd ver vooruit. Door alle hectiek van het eerste half jaar van 2020, besloten we toch de stoute schoenen aan te trekken en een bungalow te huren aan de andere kant van het land.


Merle van Leusden - Brüning | Foto: Vincent M.A. Janssen

Even in een andere omgeving tot rust komen, na al dat verplicht thuiszitten. Maar nog voordat ik überhaupt de eerste kledingstukken had ingepakt, begon het al.


Je denkt dat je door al die beperkingen in den lande geen of minder keuzestress ervaart, maar niets is minder waar. Want tijdens al die avonden op de bank, heb ik bol.com uitgespeeld en een boekenplank erbij moeten hangen. Al die zeeën van tijd, als er geen sociale verplichtingen zijn, kon ik makkelijk opvullen met eindelijk een goed boek. Om een lang verhaal kort te maken; dat deed ik dus niet.


"Een goed boek maakt vakantieherinneringen."

Maar de zomervakantie, dan zal ik echt tot rust komen en me terugtrekken met een boek, nam ik me voor. Ik las altijd graag op vakantie, maar in de afgelopen jaren is het door de hectiek van een gezin vaak erbij ingeschoten. Vakantie was altijd al bij uitstek het moment om boeken te verslinden. Ik weet nog dat ik tijdens een zomervakantie met mijn ouders in een Zeeuwse boerderij op zolder het derde deel van Harry Potter in een ruk uitlas. Een goed boek maakt vakantieherinneringen.


Het volgende probleem: welk boek neem ik mee? Ik struin door de stapel en leg er een aantal opzij: Bonuskind van Saskia Noort, Rinkeldekink van Martine Bijl, De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman en Opstaan in het Lloyd Hotel van Lodewijk Asscher. Maar ik weet nu al dat ik van geluk mag spreken als ik er ééntje uit heb in september, dus waarom zou ik ze allemaal in de koffer stoppen? Ik pak mijn telefoon en Google op ‘e-reader’. Maar help - dan heb ik een hele bibliotheek tot mijn beschikking. Dus doe ik heel volwassen ‘iene miene mutte’ en gooi Bonuskind in de koffer.


Of toch Rinkeldekink?Kommentare


bottom of page