top of page
  • Foto van schrijverAnne van Dun

Column: Een messteek voor de stemmentellers


Afgelopen nacht stond ik tot mijn enkels in de stempapieren. Ik was trots dat ik meewerkte aan de Nederlandse democratie. Het was een lange nacht. Alle gigantische stembiljetten moesten namelijk een voor een geteld worden. Uitvouwen, op een stapel leggen, turven, repeat. Toen ik 's nachts thuis kwam sliep zelfs mijn kat al, een nachtdier in optima forma.


Anne van Dun | Foto door Vincent M.A. Janssen

Uitgeslapen van mijn tel-kater, opende ik vanochtend Facebook. Ik scrolde langs een bericht over de voorlopige uitslag van de verkiezingen. Toen ik reacties op dat bericht las, schrok ik even. Dat de VVD weer nummer 1 is, is voor veel mensen blijkbaar een schok. “Fraude!”, klonk het in de reacties. Ook zou de uitslag al lang bekend zijn geweest voor de verkiezingen.


Een schok dat de VVD weer de grootste partij is? Onder welke steen heb je geleefd? Uiterst rechtse stemmers hebben inderdaad de frustratie tegen Mark Rutte uitgesproken. Deze groep Nederlanders is echter geen vertegenwoordiging van de Nederlandse maatschappij. De doorsnee kaaskop gaat namelijk niet naar het Malieveld als ze het ergens niet mee eens zijn. Ze schrijven ook geen haatberichten op Facebook. Doorgestoken kaart omdat de zetels al bekend werden na sluiting van de bureaus, voor de telling? It's called peilingen. Lees jezelf in. Als je zo geïnteresseerd bent in het stemproces, had je woensdagnacht naar een stembureau kunnen gaan om te kijken hoe het daar eraan toe gaat. Tellingen zijn namelijk openbaar. Iedere stem wordt geregistreerd. Een stem verscheuren of verbergen is daardoor onmogelijk.


"Kom van sociale media af en lever een bijdrage de volgende verkiezingen."

Wat een messteek voor al die tellers die zich (ook voor jou) tot in de late uurtjes hebben ingezet. Zorg liever dat je - in plaats van onrust zaaien - op de hoogte bent van het proces. En als je het oneens bent met de stemmingen: kom van sociale media af en lever een bijdrage de volgende verkiezingen. Doe mee met de campagne van een politieke partij of werk mee op het stembureau. Dan kun je het proces van onze democratie van dichtbij zien.


bottom of page