top of page
  • Foto van schrijverAnne van Dun

Column: Beste Thierry


Onrust bij Forum over racisme en antisemitisme in jongerenclub.” Dat las ik een aantal dagen geleden toen ik mijn online Volkskrant nietsvermoedend opensloeg.


Anne van Dun | Foto door Vincent M.A. Janssen

Het was overigens niet de eerste keer dat ik een dergelijke kop over homofobe en antisemitische uitspraken onder jouw partijleden las. In 2018 kwam een FvD-lid in het nieuws nadat hij een betoog had gesteund over homorechten die de samenleving dommer maakte. Na het lezen van het artikel vroeg ik me af wat er in de hoofden van de jonge Forummers omging. Jij had ze echter nog niet direct op het vliegtuig naar JFvD-af gezet. Om de plaat voor je kop te meten haalde ik vast de rolmaat uit de kast. ‘s Avonds las ik echter dat je de strijd als partijleider had opgegeven. Het bleek het begin van de FvD-achtbaan.


Enerzijds was ik verrast, anderzijds leek de stap die jij maakte een pijnlijk logische. FvD is niet enorm positief in het nieuws geweest sinds maart. Volgens peilingen zorgden jouw uitspraken over COVID-beleid ervoor dat kiezers massaal de overstap maakten naar de PVV. Uitspraken van de jongerentak van jouw FvD, zoals “Joden hebben internationale pedonetwerken en helpen vrouwen massaal de pornografie in”, waren de kers op de negatieve-mediastroom-slagroomtaart. De partij leek tegen een ijsberg te zijn gelopen en jij probeerde op een te kleine deur in de ijskoude zee te blijven drijven. Later die week kopte de krant echter dat je toch partijleider wilde zijn. Boom. Partijleden schreven bezorgde brieven naar het bestuur over jouw radicalisme en dat je “een zwart randje” hebt. Daarom wil je nu een zogenaamde boedelscheiding. Inmiddels is een groot deel van je partij opgestapt.


"Morgen heb je er misschien voor gekozen om je aan te sluiten bij GroenLinks. Niemand zou er meer van schrikken."

Ik vraag me af wat de achtbaan (die je overigens zelf gecreëerd hebt) met jouw partij gaat doen. Ik hoop dat dit je ergens doet beseffen dat je niet als een klein kind op een schoolplein zomaar beslissingen de lucht in kunt slingeren. Dat je niet ongezien kunt gaan dineren met een Amerikaanse ‘Alt-Right’-ideoloog. Dat je niet zomaar de Tweede Kamer kunt binnenwandelen met een militair vest. Het is gewoon niet zo handig, Thierry. Noem het trial by media, maar uiteindelijk is je likeability een keer op. Morgen heb je er misschien voor gekozen om je aan te sluiten bij GroenLinks. Niemand zou er meer van schrikken. Veel succes met het redden van je imago en je partij. Ik zou niet in je schoenen willen staan.


Commentaires


bottom of page