top of page
  • Foto van schrijverVincent M.A. Janssen

Column: 2021 wordt niet beter


Nu de kerst weer voorbij is, beginnen de nieuwjaarswensen binnen te stromen. De favoriet: ‘2021 wordt een beter jaar!’ Onzin, als je het mij vraagt.


Vincent M.A. Janssen

Onze hoop is gevestigd op de vaccins om het leven volgend jaar weer op te pakken. Maar niet als het aan de antivaxxers en ‘coronawappies’ ligt. De kerstdagen waren hier een herinnering aan. Als ik de hoofden tel aan de Zoom-dinertafel halen we de dekkingsgraad nooit. De argumenten om het vaccin te weigeren liggen ergens tussen “het is te snel ontwikkeld” tot “de overheid gaat mijn grondwettelijke rechten niet afnemen!”. Het is nog te vroeg om te juichen, vooral nu 2020 nog een trap na geeft met een aantal mutaties van het virus. We doen verrast, maar dit zag iedere viroloog van mijlenver aankomen.


"Laten we na de jaarwisseling onze energie niet verspillen aan de plannen die toch niet doorgaan."

Nu het jaar eindigt, gaan we ons alvast verheugen op vakanties, festivals en verjaardagsfeestjes. Niet gek, inmiddels hebben we doorligplekken van het thuiszitten. Maar doen alsof 2021 beter wordt is onverstandig. Corona heeft lak aan kalenderjaren. We lopen de kans opnieuw teleurgesteld te worden. Na een jaar vol teleurstellingen, moeten we onszelf niet weer opzadelen met een buslading vliegvouchers die we niet kunnen gebruiken. Willen we onze mentale gezondheid nog enigszins intact laten, dan is een portie realisme nodig.


Laten we na de jaarwisseling onze energie daarom niet verspillen aan de plannen die toch niet doorgaan. Het grote voordeel van 2021 is dat we sterker zijn dan in 2020. We weten wat ons te wachten staat en we hebben een dikkere huid gekregen. We kunnen onze energie zinvoller inzetten. Zoals een sterker weerwoord geven tegen mondkapjesweigeraars, panmuzikanten en schreeuwende antivaxxers. Een luidruchtige groep, die deze periode alleen maar moeilijker maakt, terwijl de law abiding citizens braaf hun mond houden achter hun ‘bekpamper’. Laten we als ‘mondkappiewappies’ nog even doorzetten, ons strikt aan de richtlijnen houden en elkaar aanspreken hierop. Dan hebben we tenminste kans dat 2022 écht ons jaar wordt.


Comments


bottom of page