top of page
  • Foto van schrijverMerle van Leusden

Beste Meghan


Het nieuws dat Harry en Meghan een stap terug doen uit het Britse Koningshuis zette redacteur Merle aan het denken. Daarom schreef zij een brief aan Meghan Markle.Beste Meghan,


Net als miljoenen anderen ben ik verslingerd aan de Netflix-serie The Crown. Interne vetes, machtsspelletjes en politieke rivaliteit op Buckingham Palace blijken uitermate amusant. Dat de dramaserie gebaseerd is op historische feiten, maakt het ook voor de liefhebber van politieke geschiedenis fijn om naar te kijken. Maar als je je dan realiseert dat deze gebeurtenissen écht gebeurd zijn (ik noem een verbannen koning, het uitstellen van huwelijken en het tegenhouden van de verboden liefdes), kan ik alleen maar denken: Arme Meghan, je zal maar per ongeluk verliefd zijn geworden op een lid van deze familie.


In de TV-serie Suits viel je direct op. Niet alleen door je verschijning, maar ook door je acteertalent. Tijdens interviews bleek je ook nog eens een slimme vrouw en een doorzetter te zijn. Je was een ster in wording en toen… Toen kwam Harry. En met Harry de ellende die de Engelse pers heet. Misschien kwam het door jullie verliefdheid, maar in de beginperiode leek het alsof jullie twee de wereld aankonden. Al bleek die wereld nóg harder te worden dan jullie beiden beseft hadden.


"In de geschiedenisboeken zul je geportretteerd worden als de vrouw die het Britse koningshuis op haar grondvesten deed schudden."

Als het Britse volk en hun media denken recht te hebben op je leven, omdat je door hen betaald wordt, dan snap ik heel erg goed dat je daar vanaf wilt.

Je bent eerlijk en transparant, maar die openheid wordt niet gewaardeerd in het koningshuis. Zoals een oudoom van je echtgenoot, koning Edward VIII, zei in The Crown: “Who wants transparency when you can have magic? Who wants prose when you can have poetry?”


Jouw interview waarin je aangaf dat het “allemaal best heel zwaar is, vooral als je zwanger bent of net een baby hebt gekregen” was een eye-opener en the understatement of the year. Moeder worden en zijn is al een behoorlijke uitdaging. Helemaal als je met duizenden regeltjes te maken krijgt waar je geen zin in hebt.


In de geschiedenisboeken zul je geportretteerd worden als de vrouw die het Britse koningshuis op haar grondvesten deed schudden. Als de vrouw die het koningshuis wilde moderniseren, maar uiteindelijk toch de laan uit werd gestuurd. Als de vrouw die opkwam voor haarzelf, haar gezin prioriteit nummer één maakte en heel Buckingham Palace een stuk realiteitszin meegaf. Ik kan niet wachten op The Crown seizoen 12.


Liefs, Merle


Comments


bottom of page