top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Beste dominee Kort


De recente aflevering van BOOS over dominee Anthonie Kort zette een aantal GK-redacteuren aan het denken. Ze schreven een brief aan de dominee.


Schermopname YouTube-kanaal van BOOS ⓒ

Beste dominee Anthonie Kort,


“Wegwezen hier. Anders gaan er klappen vallen, hè.” Aan het woord is een aantal bezoekers van uw Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Ze bedreigen de homoseksuele Leon Houtzager, die in de nieuwste aflevering van het programma BOOS samen met presentator Tim Hofman bij u verhaal komt halen over enkele uitspraken van u.


In een brief aan de gemeenteraad en het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel schrijft u onder meer dat “alle seksuele gerichtheden en relatievormen die niet passen binnen de scheppingsorde uit onze samenleving” uit moeten worden gebannen. De gemeente zou dat moeten regelen. Kort samengevat: u bent niet zo kapot van homoseksualiteit.


"Onder het mom van ‘vrijheid van religie’ mag je blijkbaar alles roepen."

Houtzager deed in eerste instantie aangifte vanwege uw uitspraken, maar daar doet het Openbaar Ministerie niets mee. Onder het mom van ‘vrijheid van religie’ mag je blijkbaar alles roepen. Het bleef niet bij een aangifte. Houtzager deed meermaals een poging om met u in gesprek te gaan. Hij wil uitleggen wat uw opvattingen voor gevolgen hebben voor homo’s in de stad. Opmerkingen, bedreigingen, met de nek aan worden gekeken: geen fijne sfeer.


Dat blijkt onder meer uit de dreigende situatie die ontstaat als Houtzager en Hofman de tweede keer bij uw kerk langskomen voor een gesprek. Het telefoonnummer van de woordvoerder dat ze via de politie bij hun eerste bezoek kregen was twee weken lang onbereikbaar.


De grimmige situatie die ontstaat voor uw kerk is precies de reden waarom het goed is dat er aandacht aan u wordt besteed. Bij de meeste mensen gaat anti-homodommigheid het ene oor in en het andere oor weer uit. Wanneer ú zich zo uit, is het echter zorgelijk, omdat er zo’n 1500 mensen uw kerk in ‘Bekrompen aan den IJssel’ bezoeken. Personen die in veel gevallen geen potentiële nobelprijswinnaars zijn, zo blijkt uit de BOOS-aflevering.


"Laat ze in de slaapkamer lekker doen wat ze willen. U hoeft toch niet te kijken?"

Aan het einde van de uitzending doet Hofman een oproep aan de kijker die teleurgesteld achterblijft. Houtzager heeft u niet gesproken en is zelfs moeten vluchten voor de bedreigingen van uw bijbelbokito’s. Hofmans verzoek: “Schrijf een brief aan dominee Anthonie Kort. Vraag of hij met Leon het gesprek aan wil gaan en wil stoppen met beledigen en haatzaaien.”


Bij dezen. Ga toch gewoon dat gesprek aan, meneer Kort. Baat het niet, dan schaadt het niet. Wie weet leert u nog wat. Wat maakt het uit als een man van een man houdt? Of een vrouw van een vrouw? En laat ze in de slaapkamer ook lekker doen wat ze willen. U hoeft toch niet te kijken? En zeker niet mee te doen.


Met vriendelijke groet,


Yuri Meesen, Sabrina Gijsen, Anne van Dun, Lieve SmeetsComments


bottom of page