top of page
  • Foto van schrijverJessica van der Burgt

“Voor je het weet is het december en klagen we over de kou.”

Bijgewerkt op: 29 nov. 2019


Een zomer vol dagen rond de 25 graden is bijna niet voor te stellen. De ene dag kan het 14 graden zijn met overstroomde straten, terwijl de dag erna de thermometer omhoog schiet naar 38 graden. Afgelopen week zou hij zelfs de 40 aantikken, zo werd voorspeld. We waren in rep en roer!Nederland maakte zich op voor een warme week. Er was geen ijs meer te vinden in de supermarkt en (web)winkels werden overspoeld door klanten op zoek naar de laatste ventilator. Honderd euro betalen voor een lauw briesje op je slaapkamer? Ka-ching, er werden er gelijk twee ingeladen.


"Ik las ook dat je je plafondventilator in tegenovergestelde richting moet laten draaien."

Scholen sloten hun deuren in de middag, tot ergernis van ouders die hun oververhitte kinders thuis hadden. Toch naar school, met 30 kinderen en een leerkracht in een ietwat te krap lokaal? Blote voeten in de klas, extra drinkmomenten, aangepaste roosters en waterspelletjes passeerden allemaal de revue.

Terwijl je puffend in je verduisterde woonkamer lag te zweten, vlogen de lijstjes met 'tips tegen de hitte' je om de oren. Deze varieerden van de standaard 'veel water drinken' tot 'zoek verkoeling in een indoor skibaan'. Ik las ook dat je je plafondventilator (wie heeft dit nog?) in tegenovergestelde richting moet laten draaien voor extra frisse lucht. Dit zijn de tips die deze tropische dagen draaglijk maken.


"Laten we de komende weken ook af en toe genieten van het zonnetje."

Laten we de komende weken - naast een paar keer flink zuchten - ook af en toe genieten van het zonnetje, buiten eten en het zweet van ons voorhoofd vegen. Voor je het weet is het december en hebben we weer genoeg te klagen over bevroren vingers en de kou.bottom of page