top of page
  • Foto van schrijverSabrina Gijsen

Beste Kees

Bijgewerkt op: 22 jan. 2020


Het ondertekenen van de Nashville-verklaring door SGP-leider Kees van der Staaij en de daaropvolgende ophef zette Sabrina aan het denken. Daarom schreef zij een brief aan Kees.Beste Kees,


Natuurlijk, we weten allemaal al lang dat jij homofoob bent. Maar actief en openlijk oproepen tot discriminatie? Dat strookt toch niet met je geloof in naastenliefde? En al helemaal niet met Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Je weet wel, die wet waaraan je trouw hebt gezworen - bij God almachtig nota bene - tijdens je beëdiging in de Tweede Kamer. En tóch doe je het.


Dat verbaast me vanwege jouw positie als prominent politicus. Maar je achterban kan het waarschijnlijk niks brommen. Die schaart (hihi) zich achter jouw kortzichtigheid. Je stoot echter wel flink tegen de borst van veel andere Nederlanders, waaronder jouw collega’s van de Tweede Kamer.


"Prachtig om te zien hoe er een vuist gemaakt wordt tegen homohaat."

Toch stemt het me hoopvol, Kees. Althans, de ophef rondom jouw ondertekening. Waar ik vorig jaar schrok van de kortzichtige reacties van mensen op de Suit Supply-poster en me oprecht zorgen maakte over de tolerantie in ons land, hebben de reacties op het anti-homopamflet mijn vertrouwen weer opgekrikt. Prachtig om te zien hoe er een vuist gemaakt wordt tegen homohaat en discriminatie.


Veel gemeenten hijsen de regenboogvlag en het merendeel van de Nederlanders vindt de Nashville-verklaring een oproep tot discriminatie. Het Openbaar Ministerie gaat de verklaring zelfs controleren op strafbaarheid en ondertekenaars trekken hun handtekening in. Waar een klein land toch groot in kan zijn hè. Welkom in 2019, Kees.


Met vriendelijke groet,


Sabrina Gijsen

 

Check ook de cartoon over Van der Staaij en de Nashville-verklaring in onze nieuwe rubriek 'Plaatjesmaker'.


bottom of page