top of page
  • Foto van schrijverDr. Stefan Jongen

Slaap als gratis medicijn

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Ooit al eens afgevraagd waarom we een derde van ons leven in een soort comateuze toestand doorbrengen? Slapen lijkt een vervelende onderbreking van onze productieve tijd. In het boek Slaap wordt duidelijk waarom nachtrust van levensbelang is.

Hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker begint zijn nieuwe boek direct met een belangrijke les. “De slaap biedt een veelheid aan goeds voor de gezondheid – en het is aan jullie, lezers, dit voorschrift elk etmaal op te volgen. (Iets wat velen van jullie uiteindelijk toch niet zullen doen).” De uitspraak tussen haakjes geeft al aan dat er nog vele slagen te winnen zijn in de bewustmaking van de belangrijke functies van slaap.

 

"Ook begrijpen weinig instellingen het bewezen nut van powernaps."

 

Slaap als medicijn

Walker legt de nadruk op de gezondheidsvoordelen van een fatsoenlijke nachtrust: een beter geheugen, minder angst, en je voelt je gelukkiger. Ook heb je minder kans op kanker, dementie, obesitas, hartfalen en beroertes. En goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen deze claims.

Slaapbeleid

Helaas sluit veel beleid in de huidige maatschappij volgens Walker onvoldoende aan bij alle uitgevoerde slaapexperimenten. Een groot deel van de pubers moet bijvoorbeeld naar school op tijden dat hun biologische klok (die aangeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen) nog niet is uitgetikt. Bij pubers is dit genetisch bepaalde systeem verschoven, waardoor zij niet makkelijk voor 23:00 in slaap vallen en moeite hebben om ’s morgens uit bed te komen.

Ook begrijpen weinig instellingen het bewezen nut van powernaps; medewerkers zijn productiever als ze een powernapje van 20 minuten kunnen permitteren op het werk. Slaapachterstand verslechtert namelijk de prestaties en een kort dutje kan dit gedeeltelijk tenietdoen.

 

"Veel kinderen krijgen onterecht het label ‘ADHD’ opgeplakt, terwijl slaapgebrek de grote boosdoener is."

 

Kloof tussen onderzoek en maatschappij

Walker schuift de verantwoordelijkheid van een goed slaapbeleid niet alleen in de schoenen van anderen. Hij steekt de hand in eigen boezem over de kloof tussen wetenschap en maatschappij: “Door een gebrek aan overheidsrichtlijnen en slechte communicatie door onderzoekers (zoals ik) over de bestaande wetenschappelijke data, hebben veel ouders geen idee dat slaapgebrek bij kinderen een aandoening is, en onderschatten ze vaak het biologische belang van goed slapen.”

Veel kinderen krijgen bijvoorbeeld hierdoor onterecht het label ‘ADHD’ opgeplakt, terwijl slaapgebrek de grote boosdoener is. Zijn we wel wakker genoeg om de juiste informatie te zien?

7 tot 9 uur

Of je nu geïnteresseerd bent in de wetenschap achter slaap of niet, of je wil concrete tips krijgen voor een betere nachtrust; het boek is een must-read voor iedereen die zich afvraagt hoe belangrijk slaap is. Het gebruik van de vele wetenschappelijke studies zorgt er wel voor dat het boek af en toe wat traag is. Desondanks is Slaap een uitstekend voorbeeld van een wetenschapper die begrijpt hoe belangrijk het is om de kloof tussen wetenschap en maatschappij te verkleinen. Dit doet Walker door complexe biologische processen te vertalen naar duidelijke metaforen. Hij belicht het onderwerp daarbij van verschillende kanten - zoals individu, instellingen en maatschappij. En hij geeft lezers die moeite hebben met het vatten van de noodzakelijke 7 tot 9 uur slaap duidelijke handvatten.

 

Heb je geen zin en tijd om het hele boek te lezen? Bekijk dan in ieder geval de volgende 12 tips voor een goede nachtrust. En volg ze op.

Eindoordeel:

🍌🍌🍌🍌

(4/5)

bottom of page