top of page
  • Foto van schrijverVincent M.A. Janssen

Bevrijd het blote mannenbeen voor de klimaatverandering ons inhaalt

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Zoals menig Nederlander neem ik het kledingadvies van TLC-stylist Fred van Leer enorm serieus. Vooral als ik ‘s ochtends opnieuw verloren naar de inhoud van mijn kledingkast staar, denk ik: ‘wat zou Fred doen?’. Dus Fred, mogen we dan nu eindelijk een korte broek aan naar het werk? Vette pech, want zelfs Fred weet het niet meer.

Nu Moeder Aarde ons met superhittegolven straft voor onze uitstoot, borrelt de heftigste discussie in Nederland weer op; mag ik mijn bleke, behaarde mannenbenen tentoonstellen op kantoor? Na decennialang bekvechten over deze geslachtsdiscriminatie - vrouwen mogen immers rokken aan - zou je verwachten dat we eindelijk consensus hebben bereikt. Helaas.

In een vorige hittegolf, in 2015, zei van Leer nog stellig dat eigenlijk alles kan op de werkvloer, als je er maar verzorgd uitziet: “Mannen met een korte broek onder een mooi overhemd met colbertje; het kan er geweldig uitzien.”

Drie jaar later en Fred is 180 graden gedraaid; korte broeken kunnen nu toch niet meer. In plaats van de liberalisatie van de mannenkuit - #freethecalves - durft ook Fred zijn witte melkflessen niet meer te vertonen op het werk: “Elk kantoor heeft een airco dus hoe erg kan het nou zijn.” Fred komt blijkbaar zelden buiten de studio.

 

"Wil jij met 41 graden in een lange broek rondlopen? Ik niet."

 

Nu zelfs ons flipfloppend modekompas Fred ons in het duister laat tasten (thanks for nothing, Fred), neem ik graag zijn rol over. Mannen, luister goed. Alle cultuurveranderingen hebben tijd nodig, maar onze klok tikt. Het wordt alleen maar warmer en de hittegolven gaan elkaar volgens klimatologen sneller opvolgen. Als we nu niet onze krijtwitte schenen opdringen aan collega’s, haalt de klimaatverandering ons in. Wil jij met 41 graden in een lange broek rondlopen? Ik niet.

Kom op mannen van Nederland, toon die bleke stelten! We hebben homoseksualiteit, Louisa en Rosanna, en couscous ook weten te accepteren; waarom dan niet onze enge mannenbenen?

 

Dit stuk werd oorspronkelijk gepubliceerd op ThePostOnline (TPO.nl), op 4 augustus 2018.

bottom of page