top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

1,8 miljoen euro per uur voor Lil’ Kleine: terecht salaris

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


KNAL! Je gaat naar de tandarts en gooit een glas bier naar zijn hoofd. Vervolgens zijn jij en alle mensen in de wachtkamer verbaasd en teleurgesteld over de reactie van de tandendokter: hij gooit je eruit en rekent een consult. Een onwaarschijnlijk scenario, maar stel, dan zou niemand verbaasd zijn over deze reactie. Waarom is iedereen dan verbouwereerd als rapper Lil’ Kleine een optreden stopt wanneer hem na een halve minuut al vier glazen bier om de oren zijn gevlogen?

Tijdens een optreden op zaterdag 16 juni in Hengevelde (Overijssel) stopte de rapper midden in zijn eerste nummer: “Moet je horen. Ik ga jullie een mop vertellen. Een mop, maar het is de waarheid hè. Ik heb nu, even kijken, dertig seconden op het podium gestaan en ik heb vijftienduizend euro verdiend. Dankjewel!” en liep vervolgens het podium af. Boegeroep.

Het is niet de eerste keer dat de rapper dit doet. Inmiddels is het gemeengoed dat hij het niet accepteert als er met bier gegooid wordt. Heel goed; een duidelijke boodschap. Voor mij zou deze wetenschap overigens juist een reden zijn om met bier te gooien, maar dat terzijde.

‘Schande’, ’je moet je schamen’, ‘doodschamen’ zelfs, ‘vieze stinkrat’, ‘arrogant egoïstisch snotjoch’ en ‘vreselijk zielig voor de honderden kinderen die samen met ouders speciaal op jou stonden te wachten’, klinkt het na het incident op sociale media. Huh!? Waar zijn de mensen die Lil’ Kleine – net als ik – groot gelijk geven? Hoe kunnen mensen verontwaardigd zijn als een ondernemer tijdens zijn werk aftaait als er met bier wordt gegooid? Lil’ Kleine is een voorbeeld voor iedereen in de muziek- en festivalscene.

‘Dat hoort bij het vak’ of ‘hij heeft geen ruggengraat’ zijn voor mij onbegrijpelijke gedachten. Als dat de norm wordt, gaat de muziekwereld volgens mij een heel verkeerde kant uit. Al stel ik daar sowieso vraagtekens bij als artiesten die zingen over ‘Drank en drugs’ of ‘1, 2, 3, 4 pillen’ de hitlijsten aanvoeren, maar dat is wéér een andere discussie.

bottom of page