top of page
  • Foto van schrijverJasper de Vreede

Baas over je mobiel: tips voor een betere vrijetijdsbesteding

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Niets eist tegenwoordig zoveel van onze aandacht op als de producten van Google, Facebook, en Twitter. Gemiddeld kijken we per dag zo’n honderdvijftig keer op onze smartphone en swipen er zelfs meer dan tweeduizend keer op. Dat is geen verrassing volgens voormalig Google-medewerker James Williams. De techgiganten werken bewust aan slimme trucs om onze aandacht te stelen.

Williams besloot na tien jaar op te stappen bij Google, omdat hij niet langer zijn geld wilde verdienen door kostbare tijd van anderen op te eisen. Samen met zijn collega Tristan Harris richtte hij daarom in 2013 de tegenbeweging Time Well Spent op. Hiermee willen zij social media gebruikers laten zien hoe de techbedrijven ons denkvermogen kapen.

Op de website van Time Well Spent vind je onder andere informatie over de verslavende werking van technologie en de impact hiervan op onze (mentale) gezondheid, opvoeding, sociale relaties en democratie. Williams en Harris pleiten niet voor een samenleving zonder technologie, maar voor een samenleving waarin technologie in staat is ons denkvermogen te beschermen in plaats van het ons af te nemen. ‘Humane technologie’ noemen ze dat. We bespreken een aantal tips die zij voorstellen om de controle over je smartphone terug te pakken.

 

Schakel notificaties uit

Verreweg de grootste aandachtstrekkers op je apparaten zijn de notificaties. Alsof een simpele geluidsmelding nog niet genoeg was, blijft een notificatie vaak ook in andere vormen schreeuwen om je aandacht door trilfuncties, rode getallen of lampjes. Je kunt het aantal notificaties beperken door slechts meldingen te ontvangen bij berichten van bepaalde individuen.

Kies grijstinten

Iedere app bevat een zorgvuldig gekozen icoontje waarin aantrekkelijke kleuren onze aandacht trekken. Ons brein ervaart een beloningsgevoel als we erop klikken. Wanneer je je telefoon daarom zou instellen op grijstinten, zul je minder snel getriggerd worden om steeds maar weer opnieuw al je apps te checken op nieuwe berichten.

Een schoon startscherm

Veelgebruikte apps zetten we graag op het startscherm om ze zo snel mogelijk bij de hand te hebben. Toch kun je je afvragen of je wel echt om het half uur alle social media wil nalopen in de hoop iets spannends tegen te komen. Kies er daarom voor om je startscherm te gebruiken voor apps die enkel als hulpmiddel dienen, zoals je camera, agenda, of instellingen.

Laad je telefoon op buiten de slaapkamer

Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. En als je een beetje pech hebt, houden sociale media je ook nog uit je slaap. Toch beweren nog genoeg mensen dat de telefoon op het nachtkastje fungeert als hun wekker. In dat geval biedt een ouderwetse wekker wellicht de oplossing voor een nachtrust zonder onverwachte notificaties.

Verwijder sociale media apps

Kun je moeilijk afstand doen van je sociale netwerk? Dan ben je niet de enige. Maar waarom zou je twintig keer per dag de Facebook-app openen als je het ook twee keer per dag op je computer kunt checken? Zo hou je veel meer tijd over om echt iets voor jezelf te doen, zonder jouw sociale netwerk uit het oog te verliezen.

 

Los van deze tips zijn er nog tal van mogelijkheden om technologie gecontroleerd te gebruiken. Ironisch genoeg hou je de controle het best door het gebruik van een aantal handige apps. Wat dacht je van applicaties die het blauwe licht uit je telefoon filteren voor een betere nachtrust (Flux). Of een app die je mailaccount synchroniseert op door jou bepaalde momenten (InboxWhenReady). Voor Facebook bestaat inmiddels de Facebook Newsfeed Eradicator die jouw tijdlijn, zijbalken en notificaties vervaagt zodat je bij het openen van de app niet wordt afgeleid. Dit is slechts een greep uit een selectie mogelijkheden om zelf de controle terug te pakken over je vrije tijd en deze zinvol in te delen.

bottom of page