top of page
  • Foto van schrijverGastauteur

Het raadgevend referendum: D66 zet streep door ideaal

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Lezer Marc Noorland is teleurgesteld in D66. Hij stuurde daarom deze brief naar GeenKwats:

'Het eerste raadgevend referendum van 2018': het staat nog vrij optimistisch op een van de twee stembiljetten die ik vorige week in de bus vond. Ik ben verbaasd dat er geen stempel overheen is geperst met de tekst: ‘Gefopt! Dit is het laatste referendum ooit!’

Op 21 maart mogen wij niet alleen voor de nieuwe gemeenteraad naar het stemlokaal; we gaan tegelijkertijd ook onze regering adviseren middels een referendum. Hierin mogen we onze mening uiten over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de Sleepwet genoemd. Het advies dat wij als burgers daarmee afgeven, wordt vervolgens door de wetgever naast zich neergelegd; dat heeft een krappe meerderheid in de kamer aangegeven. Die Sleepwet komt er dus gewoon, stelde Buma een aantal maanden geleden al. Buma, u weet wel; die van het Christen-Democratisch Appèl.

Hypocriet

Dat het CDA geen voorstander is van referenda, is geen geheim. Maar de echte hypocrisie is te vinden binnen een andere partij. Bij de oprichting van D66 liep Hans van Mierlo in het bekende campagnefilmpje langs de Amsterdamse grachten en sprak hij de kiezer toe met moedige woorden. De strekking van zijn uitspraken was dat de Nederlandse burger meer inspraak moet hebben in de politiek en de democratie in ons land. Met het bindend referendum als troef, nestelde de kersverse partij zich met zeven zetels in 1967 voorgoed in de Tweede Kamer. Nu krijgt uitgerekend D66-kamerlid Rob Jetten de twijfelachtige eer het raadgevend referendum als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. In de Intrekkingswet is een bepaling opgenomen dat deze niet referendabel is; hoe cool is dat? Vergeet niet dat ook de D van D66 voor democraten staat. Of ja, vergeet dat eigenlijk maar wel.

De lul

Je ideaal opgeven; dat is de prijs die een partij betaalt als zij binnen een coalitie onderhandelt over speerpunten. Als de grote boze tegenpartijen vinden dat jij je punt moet laten vallen en je wilt o-zo-graag meeregeren, ben je de lul. Dat Mark, Sybrand en Gert-Jan het niet zo hebben op een meedenkende bevolking is welbekend; in de verkiezingsprogramma’s van respectievelijk de VVD, het CDA en de ChristenUnie vind je weinig positiefs over het nationaal raadgevend referendum. Vandaar dat D66, het strijdertje voor de democratie, moest beloven - met een tufje door zijn wijs- en middelvinger - dat ‘ie niet meer zou zeuren over een referendum.

Partij-idealen

Ik kan me niet voorstellen dat ook maar één kamerlid het raadgevend referendum echt wil afschaffen. Kijk maar naar de stemmingen voor het intrekken van de wet; slechts 76 Kamerleden stemden voor. Dat zijn alleen de leden van de coalitie. Dan blijft automatisch de vraag overeind: wat is de reden achter het afstompen van onze democratie? Ik ga er maar vanuit dat Alexander lekker slaapt en dat hij weet dat hij dit voor een heel belangrijk doel doet. Om ons van deze hypocrisie af te leiden is Pechtold intussen een oorlog gestart tegen de leden van Forum voor Democratie.

De laatste jaren komt steeds vaker aan het licht dat de politiek vooral wordt bedreven in achterkamertjes, waarbij nationale belangen al lang niet meer gelden als prioriteit. Laat staan de oorspronkelijke partij-idealen; die maken echt niets meer uit. Doei66.

bottom of page