top of page
  • Foto van schrijverSabrina Gijsen

‘We accepteren homo’s zolang we ze maar niet hoeven te zien’

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Twee zoenende mannen op een poster en het hele land is in rep en roer. Nederland, je betoogt zo tolerant te zijn. Nou, je verdient een schop onder je kont.

Foto van: © Suitsupply

Veel ouders lijken moeite te hebben met de poster. Maar eigenlijk is het heel simpel: mensen zoenen elkaar wanneer ze elkaar leuk vinden. Liefde is onvoorwaardelijk. Waarom is dit lastig uit te leggen aan je kind? Als ouders daar moeite mee hebben, is niet die poster het probleem maar hun ouderschap. Het is makkelijk om je kinderen de schuld te geven van je eigen bekrompenheid. Weet je wat pas moeilijk te verkopen is aan je kroost? Dat ze opgroeien in een maatschappij waarin ze dagelijks met dit soort kortzichtigheid te maken gaan krijgen.

Volgens het COC ‘zegt bijna niemand in Nederland een hekel te hebben aan homo's, maar een op de drie Nederlanders vindt het aanstootgevend als ze zien dat mannen met elkaar zoenen’. Lekker hypocriet. We accepteren homo’s zolang we ze maar niet hoeven te zien. Het probleem is de (on)zichtbaarheid van homoseksualiteit in onze samenleving. Zoenende mensen zijn niet raar. Toch zijn het zoenende hetero’s die het straatbeeld bepalen. Op één dag in het jaar na, tijdens de Gay Pride. Dan spat de tolerantie en emancipatie er vanaf. Maar doe de rest van het jaar maar weer lekker ‘normaal’.

"Homotolerantie is een dun laagje waaronder diepgewortelde bekrompenheid schuilgaat"

 

Homoacceptatie is hét kroonjuweel van de Nederlandse tolerantie en graadmeter voor ons moderne en liberale land. Het lijkt echter een schijntolerantie te zijn. Homotolerantie is een dun laagje waaronder diepgewortelde bekrompenheid nog steeds schuilgaat. Homoseksualiteit is steeds gewoner in Nederland maar nog niet helemaal normaal. Laten we dus vooral posters met zoenende mannen en vrouwen blijven ophangen, en proberen het stereotype ‘man en vrouw’ de wereld uit te helpen. Ik heb verder niks tegen hetero’s hoor, zolang ze er maar niet te veel mee te koop lopen.

bottom of page