top of page
  • Foto van schrijverJessica van der Burgt

Dilemma: zieke juf voor de klas of kinderen naar huis?

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Het is vijf uur ’s nachts en ik lig al een uur te woelen in mijn bed. Mijn maag voelt aan als een baksteen en ik vraag me af of ik niet beter naast de WC kan gaan slapen. Moet ik mijn teamleidster alvast een berichtje sturen? ‘Ik ben ziek. Ik kan niet komen werken.’ Nee, ik doe het niet. Wie weet voel ik me over een paar uur beter. Daarbij komt nog eens dat vandaag de rapporten moeten worden uitgedeeld en we vanmiddag een uitstapje naar een museum hebben. Dat kan ik toch niet aan een invaller overlaten? Als ze al iemand hebben die mijn taak als juf kan overnemen vandaag, want het lerarentekort is enorm.

Lerarentekortisnu.nl geeft aan dat afgelopen vrijdag 4187 kinderen geen leerkracht hadden of weinig tot geen onderwijs kregen. 1579 kinderen hebben deze dag vervroegd weekend en 854 kinderen zijn verspreid over andere klassen. In werkelijkheid is dit aantal hoger, want maar 1214 scholen hebben het tekort aan docenten geregistreerd op de website. Dat is maar 19 procent van alle basisscholen in Nederland.

Er is al langer een lerarentekort, maar zeker met de huidige griepgolf daalt het aantal actieve meesters en juffen dramatisch. Personeel ziek, invallers ziek: kinderen naar huis.

"Betekent dit dat we dan accepteren dat we de komende twee jaar nog kinderen naar huis blijven sturen?"

 

Op de site van de Rijksoverheid staat onder het kopje 'Aanpak lerarentekort' dat er meer leraren nodig zijn, zowel in het primair onderwijs als in het voortgezet onderwijs. Je kunt netjes doorklikken en lezen hoe je leraar kunt worden. Tevens staan op de website enkele punten waarmee ze leraren willen aantrekken, zoals een twee jaar durende campagne. Maar betekent dit dat we dan accepteren dat we de komende twee jaar nog kinderen naar huis blijven sturen? Ook willen ze meer zij-instromers. Wie wil er nou zij-instromen, als je de ene na de andere leerkracht ziet omvallen (en niet alleen door griep)?

Het onderwijs was al niet aantrekkelijk, met zijn ‘fantastische’ cao. Maar doordat onderwijs gerelateerde zaken zo uitvoerig – terecht - in de media zijn besproken de afgelopen maanden, zijn we nog een paar plaatsen gedaald op het ‘ik-wil-graag worden-lijstje’.

En nu zit ik hier in mijn klas. Het is twaalf uur en de kinderen hebben pauze. Mijn handen trillen, mijn maag draait zich om en ik heb waarschijnlijk al vier collega’s aangestoken. Had ik misschien toch beter thuis kunnen blijven, voordat we morgen vier invallers nodig hebben in plaats van één!

 

Like onze gloednieuwe Instagrampagina voor een kijkje in de keuken bij onze toffe redactie!

bottom of page