top of page
  • Foto van schrijverJasper de Vreede

Seks met een robot: hoe oké is dat?

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Seksrobots behoren niet langer meer tot een fenomeen uit een science-fiction film; ze zouden nu ook zomaar in jouw bed kunnen liggen. Door de nieuwste ontwikkelingen in robotica, Artificial Intelligence (AI), en de sex tech-industrie rollen kunstmatige bedpartners inmiddels van de lopende band. Commercieel gezien is het al een groot succes – de totale sex tech-industrie levert inmiddels zo’n 13 miljard dollar per jaar op – maar roept ook veel ethische bezwaren op.

Het begint een beetje dé succesformule voor populaire producten anno 2017 te worden: het is grenzeloos, gepersonaliseerd, en moet vooral entertainen. Of het nu te maken heeft met onbeperkt MB’s verbruiken om te luisteren naar jouw favoriete muziek op Spotify, of het bingewatchen van Netflix series. Zolang er maar genoeg vraag naar is, maken we het en de consument kan zich ongestoord uitleven. Het is marktwerking ten top. Zo moet de ontwikkelaar van de seksrobot ook gedacht hebben. De productie van seksrobots kan echter vergaande neveneffecten met zich meebrengen.

Smak geld

Vijftienduizend dollar. Productontwikkelaar Dakota Shore geeft toe: het is dan wel even een smak geld, maar je krijgt er genoeg voor terug. Ze ziet er goed uit; je hebt immers zelf haar lichaamsfiguur, cupmaat, achterwerk, kapsel, oogkleur, en lippen samengesteld. Het belangrijkste van alles: zij gaat met je naar bed en zegt nooit nee. Zij zal nooit iets van jou terug verlangen, hoewel de seksrobot wel dusdanig te programmeren valt dat zij liever wil dat je alleen van haar houdt. Kortom: voor ieder wat wils en helemaal te personaliseren. Voor veel eenzame mannen blijkt dit de dure investering waard te zijn.

Volwassen speelgoed

Mede dankzij het gebruik van nieuwe ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie behartigt deze industrie niet alleen seksuele verlangens van de consument. De robots zijn nu namelijk ook in staat een persoonlijke band te ontwikkelen met hun ‘levenspartner’. Dildo’s, buttplugs, fleshlights, en andere erotische speeltjes zijn niet meer voldoende; de sex toys van nu moeten een gezicht, een lichaam, een persoonlijkheid en zelfs intelligentie krijgen.

Met het idee dat een vrouw vervangen kan worden door een pop met een accu en een ingebouwde chip, die in staat is de man in allerlei opzichten te plezieren, lijkt kunstmatige intelligentie nieuwe markten te veroveren.

Ultiem geluk

Ook in de media blijven de seksrobots niet onopgemerkt. The Guardian presenteerde eerder dit jaar een documentaire over de opmars van kunstmatige intelligentie in seksrobots. Hierin maakt de kijker kennis met Dave Cat – een fervent liefhebber van seksrobots – die teder door het haar streelt van een van zijn robotvrouwen.

Sidore Kuroneko is zijn favoriet van de, maar liefst, drie vrouwen die hun hart zijn verloren aan Dave. Ze hebben elkaar in het geheim – de wet verbiedt het vooralsnog - ook al het ja-woord gegeven zonder dat zijn andere twee ‘vrouwen’ maar een moment jaloers zijn geweest. Deze man lijkt zijn droom te leven in dit gezelschap: hij hoeft nooit meer het ongemak te ervaren van sociale interactie tijdens dates of een compromis met een vrouw te sluiten. Hij omzeilt liever de uitdagingen die komen kijken bij het aangaan van een relatie met een ander mens en kiest voor de voordelen van de eenvoudige interactie met een gepersonaliseerde robotvrouw. Remedie tegen eenzaamheid

Hij vertelt nadrukkelijk dat het seks hebben met deze robotvrouwen slechts een mooie bijkomstigheid is. Het gaat vooral erom dat hij bij iemand kan thuiskomen. De kunstmatige intelligentie stelt zijn vrouw zelfs in staat een gesprek met hem te voeren. Dave vindt dit helemaal niet raar: ‘Vergelijk het met smartphone-gebruikers die technologie gebruiken als remedie voor hun eenzaamheid.’

Weerzinwekkende fantasieën

Tegenstanders van de seksrobot, zoals de oprichter van de campagne tegen seksrobots Kathleen Richardson, maken zich vooral zorgen om de positie van de vrouw die met de seksrobot tot object wordt gedegradeerd. Zo groeien mensen van jongs af aan op met het idee dat ze alles van een (robot)vrouw kunnen hebben wanneer het hen uitkomt. Vooral in deze tijd waarin sociale media ons juist asocialer lijken te maken door meer virtuele contacten te onderhouden dan elkaar nog in de ogen te kijken, dreigen we de kernwaarden van het sociale bestaan te verliezen in onze hebzucht naar alles wat begeerlijk is. Passie of lust?

Bovendien dreigt deze industrie zich ook te gaan richten op mannen met een verstoorde fantasie en drang tot verkrachting. Deze fantasieën kunnen beter op een robot worden uitgevoerd dan op een mens aldus de producenten. Hoewel weinig mensen deze stelling zullen ontkennen, kan men zich hardop afvragen of dit soort poppen deze weerzinwekkende verlangens niet juist aanmoedigen en daarmee geleidelijk normaliseren. Verkrachting heeft niks meer met seksuele passie te maken en behoort daarom tot een geweldsmisdrijf, aldus professor Artificial Intelligence Noel Sharkey. We maken immers ook geen poppen die kunnen worden neergestoken door bloeddorstige psychopaten.

(A)sociale vooruitgang

Hoewel het gebruik van kunstmatige intelligentie vaak wordt gepresenteerd als het pareltje van de moderne wetenschap, roept het dus nog al te vaak ethische vraagstukken op. Wellicht is het verstandig om eerst eens kritisch na te denken over de sociale en psychologische gevolgen van deze robots, vóórdat we massaal het bed induiken met ze. Hoewel de seksrobot voor velen dé oplossing lijkt voor een eenzaam bestaan, kan het de mens als sociaal wezen paradoxaal genoeg te gronde richten. Voorlopig blijft het spaarzamer én socialer om de vrouw van je dromen gewoon tegen het lijf te lopen in de kroeg en slechts de eigen accu op te laden met een goede portie zelfvertrouwen.

bottom of page