top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Beste Mark

Bijgewerkt op: 22 jan. 2020


Een overval op zijn moeder zette Yuri aan het denken. Om zichzelf en anderen van xenofobie te weerhouden, schreef hij een brief aan Mark Rutte. Onze minister-president wil immers dat Nederland een gaaf land blijft.

 

Beste Mark,

Ik zit met een probleem en ik verwacht dat de oplossing voor mijn probleem in de politiek ligt. Daarom schrijf ik naar u, de premier van ons gave land. Want ja, ik vind Nederland echt een gaaf land. Erg trots ben ik op het gegeven dat ik in Nederland woon en op alle vrijheden die wij hier hebben. Toch zijn er ook dagen waarop ik geconfronteerd word met de negatieve kanten van onze Nederlandse cultuur. De tolerante en gastvrije houding van ons Nederland heeft ook, zoals u weet, een keerzijde.

De aanleiding van deze brief is de volgende. Mijn moeder houdt er nogal een bijzondere hobby op na: in het weekend uren lang rommelmarkten afstruinen op zoek naar koopjes. Meestal zijn dit spullen die ze helemaal niet nodig heeft, maar ik denk dat ze een kick krijgt van het scoren van bruikbare spullen voor weinig geld. Een paar weken geleden ging zij naar een markt in een naburige stad. Hier werd de tas van mijn moeder gestolen door een ‘mevrouw met een zwarte hoofddoek’, zo bleek later. Zonder telefoon om iemand te bellen, zonder sleutel voor haar auto, zonder sleutel van het huis, en zonder geld voor de bus heeft mijn moeder het hele stuk, van vijftien kilometer, naar huis moeten lopen. Doodmoe en enorm dorstig kwam zij helemaal verslagen thuis aan.

Nu geloof ik dat u het heel erg vervelend vindt voor mijn moeder. En ik denk ook echt dat u dit meent wanneer u het zegt. Ik schrijf deze brief echter niet voor mijn moeder of voor mezelf. Ik schrijf deze brief om aan te geven hoe ik me de laatste tijd steeds meer begin te voelen en omdat ik bang ben dat meer mensen zich zo (gaan) voelen. De tas van mijn moeder werd gestolen door een vrouw met een hoofddoek. Met het warme weer van de laatste weken lijkt het me een redelijke aanname dat deze hoofddoek niet werd gebruikt als bescherming tegen de kou, maar dat het een moslima betrof. ‘Wéér een moslim die zich schuldig maakt aan criminele activiteiten’ is de gedachte die door mijn hoofd spookte. Ik voelde me tot op het bot geraakt door deze mevrouw en wat zij mijn moeder heeft aangedaan. Op Wilders stemmen gaat mij echter een paar bruggen te ver. Ik vind het namelijk onacceptabel om te zeggen dat alle moslims kwaadwillend of crimineel zijn. Dat is natuurlijk niet zo en net als de VVD vind ik ook dat men ieder persoon individueel moet beoordelen en dat het onaanvaardbaar is om groepen mensen over een kam te scheren. Toch begin ik ergens steeds meer te begrijpen waarom de PVV populair is en blijft. En door dit soort incidenten kan de aanhang van Wilders alleen maar groeien.

Het zijn gewoonweg té vaak mensen uit deze groep die zich schuldig maken aan dergelijke criminele activiteiten. Er is op zijn minst een oververtegenwoordiging van deze groep mensen in de criminaliteitsstatistieken. Om te zeggen ‘alle moslims eruit en niemand meer erin’ gaat mij veel te ver. Dat is geen Nederland waar ik trots op zou kunnen zijn. Maar er móet iets gebeuren. Strenger handhaven, uitkeringen beperken, of verblijfsvergunningen intrekken; ik zou het niet weten. Maar ik hoop dat u, als houder van het hoogste ambt, hier treffende oplossingen voor heeft. Ik vrees ervoor dat men door het huidige gebrek aan politieke oplossingen uiteindelijk toch voor Wilders zal gaan kiezen. En ik denk dat u het met me eens bent dat dat absoluut niet bevorderlijk zal zijn voor ons gave Nederland.

Mijn oproep aan u is dus om actiever hiermee aan de slag te gaan en daadwerkelijk tot een functionerend beleid te komen, zodat mensen zoals ik gerustgesteld worden en het land niet verder verWildert.

Met vriendelijke groet,

Yuri Meesen

bottom of page