top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Je bent een rund als je treint zonder vlaaipunt


Hoe dubbel. Reclames, spaaracties en aanbiedingen zijn irritanter dan ooit door alle kanalen waarlangs ik ze op mijn netvlies geprojecteerd krijg. Maar zonder dit exces aan reclames? Dan mis ik dus wel net die gepersonaliseerde once in a lifetime opportunities om goedgemutst mee te gaan in de vaart der volkeren. En goedgemutst zijn veel mensen helemaal niet, dus lijkt het krijgen van zoveel mogelijk waar voor je geld toch doorslaggevend. Maar waar liggen de grote kansen? Wat fijn, in de trein!

Nou, fijn is anders. Je moet je tegenwoordig door de acties van de spoordeelwinkel heen worstelen en kiezen tussen hotelovernachtingen, museumbezoeken, rondvaarten, beurzen en festivals als combinatie om je voordeelmomentje met de trein te bemachtigen. En daar komt elke keer die vlaaipunt om de hoek. Of appeltaart, de keuze is reuze.

Als je slim treint, kom je dus met meer culturele bagage terug én een volle maag. Welk weldenkend mens betaalt dan nog de volle mep voor een treinkaartje zónder die voordelen? Het is al lang geen trend meer in actieland. Als je Googlet op ‘actie…’ is de eerste suggestie ‘acties treinkaartjes’. Niet actievoeren, voor een beter klimaat bijvoorbeeld. Actievoeren voor de eigen portemonnee, de Nederlandse consument (be)spaart zich blijkbaar een ongeluk.

Is het de portemonnee? Onder de voordeelzoekers bevindt zich niet alleen de student die van zijn laatste euro’s geleend geld naar zijn of haar vrienden in de Randstad wil. Is het dan de vaak aangehaalde calvinistische achtergrond van de Nederlander? Ook niet.

Simpel, de trein is gewoon te duur. Als ik moet kiezen om voor eigen rekening een dag op en neer te reizen is de auto al snel goedkoper. Even een nieuwe app downloaden om goedkoop te parkeren op een of ander particulier parkeerterrein en hoppa, ik kan vijf man met bagage dicht bij de bestemming krijgen. Doe dat maar eens met de trein.

Er is bijna niemand meer die nog reist zonder actiekaartjes, groepsretours of vlaaipunten. Kan de trein niet gewoon goedkoper? Dan wordt het waarschijnlijk een spits met taferelen die we spottend veevervoer noemen. Misschien moeten we daar maar eens actie tegen voeren. Malieveld iemand? Er is een actie in de spoordeelwinkel om er te komen.

bottom of page