top of page
  • Foto van schrijverRedactie

De omgedraaide wereld: Stop het homogeweld!


Om de absurditeit van de mishandeling van het Arnhemse homostel te bevatten, draaide Yuri Meesen de wereld (en de feiten) om. | SATIRE

 

In de nacht van 1 op 2 april was het weer zo ver: homogeweld. Een aantal Marokkaanse jongeren moest zich noodgedwongen met een betonschaar verdedigen nadat zij belaagd werden door een homokoppel uit Arnhem. De twee homo’s sloegen erop los nadat er aan hen werd gevraagd waarom ze naar de jongeren keken. Het is verbijsterend dat juist het homostel in eerste instantie aangifte heeft gedaan van dit incident. ‘Ook mijn cliënt gaat aangifte doen’, zei Gerald Roethof, de heldhaftige advocaat van een van de gedupeerde jongeren op 3 april in het programma Pauw. En terecht. Wanneer houdt het geweld van homo’s tegenover Marokkaanse jongeren nou eens op?

Oververtegenwoordigd

Nu kan het zo zijn dat de (social) media de waarheid niet juist portretteren en dat de realiteit anders ligt. Misschien is het helemaal niet zo dat homo’s het altijd gemunt hebben op Marokkaanse jongeren. Echter, volgens een rapport van de politie over homogeweld zijn Marokkanen een oververtegenwoordigde slachtoffergroep. Volgens dit rapport is 36 procent van degenen die mot krijgen met homoseksuelen van Nederlandse afkomst. In eveneens 36 procent van de gevallen zijn de gedupeerden van Marokkaanse afkomst. Meestal zijn dit jongens van 17 tot 26 jaar oud. Echter, omdat 39 procent van de mannen in deze leeftijdscategorie Nederlands is en slechts 16 procent Marokkaans, is er duidelijk sprake van een Marokkaanse oververtegenwoordiging. De cijfers liegen er niet om.

Culturele achtergrond Ook de politie-eenheid Roze in Blauw geeft aan dat het heel vaak Marokkanen zijn die de dupe zijn van homogeweld. Waarom moet juist deze groep zich zo vaak met geweld en betonscharen verdedigen? Hiervoor zijn verschillende redenen aangemerkt. Volgens Ellie Lust, woordvoerder van deze politie-eenheid, speelt culturele achtergrond hier mogelijk een rol in. Veel homoseksuelen in het vrije Nederland verwerpen de machocultuur die leidend is onder veel Marokkaanse jongeren. Daarnaast lijkt het erop dat homo’s moeite hebben met het idee van vaginale seks. Gelukkig blijkt uit het rapport wel dat homo’s niet gewelddadig zijn tegenover Marokkanen omdat zij veelal islamitisch zijn. Waar veel homo’s negatieve ervaringen hebben op het gebied van seks en seksualiteit, hebben Marokkanen dit in de meeste gevallen niet. Toch blijkt uit het rapport dat ook jaloezie geen reden is voor het agressieve gedrag van homo’s.

Dan zijn er ook nog de mensen die goedpraten wat het homoseksuele stel in Arnhem hebben gedaan. Met de hashtag #handinhand riep Barbara Barend via Twitter alle mannen op om hand in hand over straat te gaan om de homo’s uit Arnhem een hart onder de riem te steken en om aan de maatschappij te laten zien dat het onacceptabel is om als Marokkaanse hangjongere aan een homo te vragen waarom ze naar hen kijken. Waar gaat deze wereld naartoe? Vooral in een land als Nederland zou er toch geen ruimte moeten zijn voor een dergelijk gewelddadig geluid. Het zou de mens sieren om voor vrede te pleiten en om onder de hashtag #watkijkje de rest van de week naar homo’s te staren.

 

‘De omgedraaide wereld’ is een satirische uiting van serieuze kwesties. De inhoud is dus met opzet gespiegeld aan de werkelijke situatie, om de bizarre realiteit te kunnen bevatten.

bottom of page