top of page
  • Foto van schrijverRedactie

De laatste negen partijen op het stembiljet: last but not least? (II)


Voorheen was dat onhandige stembiljet al enorm. Helaas zal het papiertje dit jaar alleen maar groter worden. Met maar liefst 28 partijen en een meter aan biljet, zijn de keuzemogelijkheden royaal. Maar welke partijen staan op het uiteinde van deze behangrol? GeenKwats werpt in dit tweedelige artikel een blik op de laatste negen partijen op het stembiljet van 15 maart.

Lijst 23: Libertarische partij

Voor persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid kun je alleen niet stemmen in de kieskringen Zwolle, Haarlem, Den Helder en Bonaire. Speerpunten van de partij zijn ‘Stop de NAVO’, ‘Uit de EU’ en ‘Afschaffen directe belastingen’. Om de richting van de partij tot je te nemen moet je als lezer van het verkiezingsprogramma wel over enig doorzettingsvermogen bezitten. Bij het lezen van het verkiezingsprogramma blijkt dat de Libertarische partij een zeer kritische houding heeft ten opzichte van alles. Wanneer dus alles in Nederland volgens de kiezer anders zou moeten, is dit de aangewezen partij. Maar deze ontevreden kiezers hebben wellicht ook interesse in lijst 22.

 

Lijst 22: Niet-stemmers

De Vereniging voor Niet-Stemmers creëert op het eerste gezicht een paradox die regelrecht opgeschreven had kunnen zijn door een Griekse filosoof. Het doel van deze vereniging is echter om het deel van de Nederlandse stemgerechtigden dat niet stemt toch te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De verkiezingsbelofte is kort maar krachtig, en is gebaseerd op de achterban die ze vertegenwoordigen: ‘In het parlement zullen wij nooit stemmen’. De beweegredenen hiervoor zijn het falen van de blanco stem en het laten zien van de gebrekkige politieke betrokkenheid van een grote groep kiesgerechtigden. De niet stemmende burgers worden zo politiek zichtbaar door lege zetels in het parlement. Maar let op: je moet dus wel stemmen om je zichtbaar te maken als niet-stemmer!

 

Lijst 21: Artikel 1

Er zijn genoeg nieuwsberichten geweest rondom de oprichting van Artikel 1 en Sylvana Simons. Niet meer van dat. Waar staat haar partij precies voor? Racisme en discriminatie bestrijden is de rode draad. De visie op gelijkwaardigheid staat bij elk thema in het verkiezingsprogramma centraal. Niet geheel onverwacht is de slogan van Artikel 1 dan ook: ‘Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid’. Het is, net als enkele andere van deze bottom nine partijen, nog weinig zichtbaar hoe de lange lijst programmapunten in de praktijk gebracht gaat worden. Concrete punten zijn in ieder geval het invoeren van een nieuwe nationale feestdag, een maatschappelijke stage voor jongvolwassenen, de oprichting van een nationaal zorgfonds en het afschaffen van een tegenprestatie in de bijstand. Op naar de eerste partij in de bottom nine die het klappen van de zweep kent.

 

Lijst 20: Piratenpartij

Arrrrr, een oude bekende. Het kielhalen van de gevestigde orde lijkt het centrale thema van de partij met een voormalig Playmate als lijsttrekker. Goed om te weten: de Piratenpartij is reeds vertegenwoordigd in Amsterdam-West en het Europees Parlement. De meeste aandacht gaat uit naar burgerrechten. Denk bijvoorbeeld aan het recht op privacy, verplaatsing, gelijkwaardige behandeling en communicatie. Hierbij streeft de partij naar meer vertrouwen, minder bureaucratie en meer invloed van de burger. De partij presenteert standpunten omtrent burgertoppen, e-democracy en uitbreiding van de Tweede Kamer. Een ambitieus verkiezingsprogramma waarin grote veranderingen voorgesteld worden. Doordacht zeker, maar ook hier is uitvoerbaarheid een gemiste post. Voorlopig is er nog geen man overboord.

Wil je het eerste deel van dit artikel, waar de partijen van lijst 28 tot en met 24 de revue passeren, nog eens teruglezen? Klik dan hier om naar deel 1 te gaan van De laatste negen partijen op het stembiljet: last but not least? op GeenKwats.com.

bottom of page