top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Negen stemtips voor de komende verkiezingen


Over twee weken is het weer zover. Als het muffe gordijntje achter ons dicht valt en de geur van de goedkope spaanplaat onze neuzen binnendringt, pakken we het vastgeketende potlood vast: het is tijd om te stemmen. Maar op wie?

Wellicht stem je al decennia lang op dezelfde partij. Of misschien zweef je wel stuurloos het stemhokje in. De redactie van GeenKwats.com hoopt echter dat ieder roodgekleurd vakje het resultaat is van een weloverwogen keuze. Hoog tijd om die bevochten democratie te koesteren. Wij zullen daarom tot aan de verkiezingen bijna dagelijks artikelen publiceren die jouw politieke overtuigingen verfijnen of juist uitdagen. Om deze serie af te trappen geeft de kritische GeenKwats-redactie enkele tips die je wellicht kan helpen met het maken van een politieke keuze op 15 maart.

 

#1: ‘Boos? Wees dan extra zorgvuldig’

Vincent M.A. Janssen

Ben je boos en wil je daarom ook op een boze politicus stemmen? Overweeg deze keuze dan extra zorgvuldig. Er bestaat namelijk de kans dat jij, als stemmer, over een paar maanden weer afgekoeld bent, terwijl de boze politicus nog vier jaar je vertegenwoordiger is. Maak daarom voor jezelf de afweging of destructie belangrijker is dan constructie.

 

#2: ‘Stem niet alleen voor jezelf’

Kay Bemelen

Stem vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Probeer je daarom te verplaatsen in anderen, dichtbij én veraf. Stem dus niet alleen voor jezelf. Zorg er vervolgens voor dat je deze waarden en verantwoordelijkheden altijd uitdraagt. Dat kan namelijk ook zonder rood potlood.

 

#3: ‘Reken je niet rijk’

Philip J.M. van Susante

Denk ver vooruit als kiezer. Voor je de vruchten plukt van het beleid van je favoriete partij kunnen er al wat jaartjes verstreken zijn. De bureaucratie en het politieke proces hebben namelijk een vertragende werking. Reken jezelf dus niet meteen rijk als jouw partij de verkiezingen wint.

 

#4: ‘Laat je niets wijsmaken’

Ben Van de Wall

Laat je nooit wijsmaken dat ontevredenheid geen voedingsbodem voor verandering kan zijn. Ga bij jezelf na hoe je staat ten opzichte van de huidige gang van zaken. Vind je dat er slechts zaken bijgestuurd moeten worden of vind je dat de politiek een fundamentele koerswijziging moet volgen? Verwezenlijk dit dan met je stem.

 

#5: ‘Onthoud dat je een vertegenwoordiger kiest’

Patrick J.R. Janssen

Kies voor een lijsttrekker die dezelfde waarden uitdraagt waar jij ook voor staat, aangezien deze persoon het gezicht van ons land wordt voor de komende vier jaren. Je wilt natuurlijk geen onredelijk persoon als minister-president.

 

#6: ‘Laat je niet verleiden door degene met de luidste stem’

Jasper de Vreede

Voordat je een keuze maakt, probeer minimaal twee keer een televisiedebat te volgen en wees hierbij kritisch over de gegeven argumenten. Laat je oordeel niet er van afhangen wie mooier spreekt, een mooier pak aanheeft, of meer grapjes maakt. Vergelijk vervolgens je observaties van de debatten met de verkiezingsprogramma’s om tot een totaalplaatje te komen.

 

#7: ‘Kijk verder dan de StemWijzer’

Sabrina M.J. Gijsen

Neem genoeg tijd om tot een weloverwogen besluit te komen. Baseer je keuze niet alleen maar op de StemWijzer of het KiesKompas. Deze applicaties hebben namelijk ook hun beperkingen: ze gaan vaak niet diep in op de standpunten van partijen. Investeer daarom je tijd in het doornemen van (samenvattingen van) partijprogramma’s.

 

#8: ‘Ga na welke thema’s nu eigenlijk belangrijk zijn’

Yuri J.P. Meesen

Ga voor jezelf na welke onderwerpen jij nu écht belangrijk vindt en focus je vanaf daar op partijen die daar veel mee bezig zijn. Ben je cultureel rechts of links? Of juist economisch rechts of links? Is de vluchtelingenkwestie belangrijker, dan de hoogte van uitkeringen? Neem deze prioritering mee in je keuze.

 

#9: ‘Ga stemmen!’

Merle Brüning

Dat je mag gaan stemmen, is een heel kostbaar recht. Om een democratie op zijn minst te kunnen laten functioneren, betekent het wel dat je moet gaan stemmen. Dus, kom van die bank af en ga stemmen. De democratie is je dankbaar!

bottom of page