top of page
  • Foto van schrijverRedactie

De donorwet is een grove inbreuk op de negatieve vrijheid


Stel je verkoopt keukens en je handel loopt niet zo goed. De mensen weten dat je zaak bestaat en de meeste van hen weten zelfs ook dat je een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding levert. Toch worden er weinig keukens bij je gekocht. Om de zaken in de goede richting te sturen besluit je om bij iedereen in de buurt een brief in de bus te gooien waarin staat dat je volgende week woensdag een keuken komt plaatsen ter waarde van 10.000 euro. Wanneer de (potentiële) consument dit nou niet wil, moet hij of zij vóór morgenmiddag 13.00 uur even reageren om de koop te annuleren.

Dit lijkt een volstrekt belachelijk en onrealistisch scenario, maar dit is precies wat er gaat gebeuren wanneer de door de Tweede Kamer goedgekeurde donorwet ook door de senaat komt. Ik ga er vanuit dat de meeste mensen best donor willen zijn. Toch nemen maar weinig mensen de stap om zich als orgaandonor te registreren. Om deze reden kwam D66’er Pia Dijkstra afgelopen september met een wetsvoorstel dat voorstelt dat iedereen orgaandonor is, tenzij men hiertegen bezwaar maakt. Geloof het of niet, het wetsvoorstel werd met 75 tegen 74 stemmen aangenomen. Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg miste de stemming. Het missen van een stemming van dergelijk belang zou ik graag onder het genot van een goed gevuld pasteitje eens met de heer Wassenberg willen bespreken, maar dit ter zijde. Waar het nu even om gaat is dat er een wet door de Tweede Kamer is gekomen die een grove inbreuk maakt op ieders negatieve vrijheid, de vrijheid van andermans invloeden. In dit geval gaat het om extra invloed van de overheid.

Het is niet alleen verbazingwekkend dat enkele liberale VVD’ers voor dit wetsvoorstel stemden. Het is überhaupt onbegrijpelijk dat het recht op zelfbeschikking met de helft van de stemmen in onze volksvertegenwoordiging wordt bekort. Deze uitslag deed me denken aan de woorden van Padmé Amidala in Star Wars: ‘So this is how liberty dies, with thunderous applause’. Gelukkig is er in Nederland geen sprake van een boosaardige keizer die het universum wil onderwerpen, maar het is belangrijk dat zulke vrijheidsbeperkingen niet onopgemerkt voorbij gaan.

Akkoord, het is beschamend dat slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking zich vrijwillig als donor registreert. Met de donorwet dwing je mensen absoluut tot nadenken. En dat is goed. Echter, mensen proberen wakker te schudden door hun zelfbeschikkingsrecht te beperken is niet de juiste manier. Mijn voorstel: Je hebt alleen recht op een orgaan wanneer je zelf ook donor bent. Op deze manier liggen de prikkels op de juiste plek. Wie goed doet, wie goed ontmoet.

bottom of page