top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Harry Potter-generatie


Millennials. Generatie Y. Van deze termen gaan mijn zorgvuldig getrimde nekharen acuut overeind staan. Als vierentwintigjarige maak ik deel uit van een vaag bevolkingscohort dat niemand eigenlijk goed weet te omschrijven. Opgegroeid met een Samsung-telefoon in de ene hand en een Xbox-controller in de andere ontvangt Generatie Y het kennelijk prestigieuze label ‘digital native’. Maar er zit meer achter de millennial dan een mediageile jobhopper. Ik verkondig daarom altijd dat ik deel uitmaak van de ‘Harry Potter-generatie’. Babyboomers en Generatie X: opgelet.

Net als veel van mijn leeftijdsgenoten werden wij op onze elfde verjaardag verrast met een opmerkelijk cadeau: een boek. Ugh. Ditmaal geen speelgoedgeweertje of een Action Man. De achterkant van de bezemsteel die op de kaft van Harry Potter en de Steen der Wijzen stond, maakte in eerste instantie weinig indruk. Na het herhaaldelijk aandringen van moederlief werd het boek opengeslagen en uiteindelijk zonder enige moeite verslonden. Samen met Harry, Ron en Hermelien ging mijn generatie de puberteit tegemoet. Tegen de tijd dat het laatste boek uitkwam, was zowel Voldemorts tirannie als onze jeugd tot een einde gekomen. Het resultaat: een generatie vol levenslange en fantasierijke lezers.

Het onmiskenbare gegeven dat de Harry Potter-generatie een grotere digitale afdruk heeft dan haar voorgangers, betekent niet dat het fysieke boek staat te verstoffen in onze Billy-boekenkasten. Iedereen mag dan wel lid zijn van tig social media-platforms en dagelijks een bulk aan viral video’s consumeren, we zijn ook in staat informatie daadwerkelijk tot ons te nemen. De Harry Potter-serie heeft, net als andere indrukwekkende boeken, mijn beslissingen, vriendschappen en waarden blijvend beïnvloed. Misschien meer onbewust dan bewust. Er kan veel gezegd worden over Generatie Y, maar oppervlakkig is zij zeker niet.

De term ‘Generatie Y’ doet ons tekort: we zijn meer dan de ‘self-obsessed’ nakomelingen van Gen-X. We mogen ons dan wel vierkant staren op ieder breedbeeldscherm dat we tegenkomen en over een onstilbare app-honger beschikken, er zit meer achter deze generatie dan doorgaans gedacht wordt. Ook wij kunnen lezen. Ook wij houden van échte boeken. Net zoals bij de meeste millennials zijn Harry’s wilde dagen inmiddels voorbij. Van maandag tot en met vrijdag werkt de heer Potter dociel als ambtenaar bij het Ministerie van Toverkunst, maar zijn avonturen worden niet vergeten. Harry Potter heeft velen de magie van het lezen laten zien en zelfs vertrouwd gemaakt met de bibliotheek. Harry Potter mag dan wel fictief zijn, hij heeft genoeg Dreuzels permanent betoverd.

***

Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad InformatieProfessional, issue 5, 2016

Harry Potter-generatie by Vincent Janssen is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

bottom of page