top of page
  • Foto van schrijverMerle van Leusden

Lees je winterdip weg!

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Na al die Zwarte Pieten-discussies hebben we weer massaal last van de winterdip. Gelukkig heeft GeenKwats een aantal literaire oplossingen.

Kruip lekker onder dat dekentje op de bank en geniet van deze vijf boektitels. Geen lange en moeilijke literatuur, maar boeken die je net dat positieve duwtje in de rug geven.

 

1. Steeds leuker: Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven – Jelle Hermus

Je leven steeds leuker maken door kleine stapjes in de juiste richting te zetten. “Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.” Hear hear, Jelle!

Humor en liefde zijn de belangrijkste steekwoorden. Volgens Jelle (oprichter van online platform soChicken.nl) weten wij niet precies wat we willen (en dat is overigens ook niet erg), maar weten we wel allemaal hoe we ons willen voelen: namelijk vrijer, blijer en meer voldaan. Ideaal boek om die winterdip in kleine stapjes het hoofd te bieden.

 

2. Feitenkennis: tien redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt – Hans Rosling

Volgens redacteur Stefan Jongen, Bill Gates en de Volkskrant (in willekeurige volgorde) is Feitenkennis hét boek tegen die pessimistische winterblik.

Hoeveel meisjes maken wereldwijd de basisschool af? Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede? Hoeveel kinderen in de wereld zijn ingeënt tegen enge ziektes? Op deze vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. Hans Rosling legt uit waarom. Want als we ons de hele tijd zorgen maken over de verkeerde dingen en ons niet richten op de feiten, kunnen we het zicht verliezen op de dingen die ons het meest bedreigen. Rosling verandert de manier waarop je de wereld ziet compleet. Op een positieve manier!

 

3. Leven en laten leven – Hendrik Groen

Hendrik Groen is bekend geworden door de bestseller Pogingen iets van het leven te maken (2014). Leven en laten leven is als het even kan nóg herkenbaarder, absurder en heeft een hoog ‘o-dat-wil-ik-stiekem-misschien-ook-wel’-gehalte.

Het leven van de vijftigjarige Arthur Ophof staat centraal in deze roman. Het omvat alle clichés: kinderloos, saai huwelijk, weinig sociale activiteit (op zijn wekelijkse golfuitje na) en een baan die hij haat bij een wc- en toiletartikelengroothandel. Wanneer hij tot overmaat van ramp ontslagen wordt, besluit hij het heft in eigen handen te nemen en bedenkt hij een werkelijk geniaal plan om een geheel nieuw en gelukkig leven te creëren. Meer vertel ik niet. Lees het gauw zelf, verkneukel je om het burgerlijke leven en geniet van de oplossing.

 

4. De Alchemist – Paul Coelho

De boeken van Paulo Coelho zijn magisch. Zo ook De Alchemist. Een schaapherder koestert maar één wens: reizend erachter komen hoe de wereld in elkaar zit. In Egypte ontmoet hij de alchemist, die zijn grote spirituele wijsheden deelt met de schaapsherder. De symboliek van het boek is prachtig – dat wij als nomaden schijnbaar verloren ronddolen door een eindeloze woestijn, om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt. Een magische fabel met de diepe wijsheid van een klassiek sprookje.

 

5. Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis

Wie (niet) reist is gek is dé tip van onze hoofdredacteur Vincent. Verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of juist luxe resorts, naar verre oorden of de Veluwe.

Psycholoog – en hartstochtelijk reiziger – Ap Dijksterhuis legt uit welk effect reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger en verlengt ons leven. Dijksterhuis verbindt hilarische, maar ook tenenkrommende, reiservaringen met psychologie. Het lezen van dit boek op een gure winterdag werkt zoals het terugkijken van vakantiefoto’s – het zet je weer aan het dromen.

bottom of page