top of page
  • Foto van schrijverRedactie

'De linkse indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs': in gesprek met Yernaz Ramautarsing


‘Cure capitalism’ staat op een grote promotieposter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel (aankomende) studenten zullen hieraan voorbij lopen zonder er verder bij stil te staan. Maar dit geldt niet voor Yernaz Ramautarsing, oprichter van de Facebookpagina Linkse indoctrinatie op mijn universiteit en nummer negen op de lijst van Forum voor Democratie (FvD) bij de afgelopen verkiezingen. Het is zijn overtuiging dat het onderwijs, in ieder geval het universitair onderwijs, gedomineerd wordt door linkse denkers en links gedachtegoed. GeenKwats sprak met hem over deze ontwikkeling en mogelijke oplossingen.

Ramautarsing richtte in april 2013 zijn pagina op in een impuls. Een vriendin vertelde hem namelijk dat een docent tijdens een hoorcollege zei dat ‘mensen die tegen de EU zijn (...) maar liever dood [kunnen] gaan’. Onbewust spookte deze Facebookpagina al langer door zijn hoofd, maar na dit incident dacht hij: ‘weet je wat, ik doe het gewoon’. In de eerste maanden na de oprichting van de pagina verzamelde hij zo’n honderd likes. De echte bekendheid kwam echter pas in november van dat jaar toen hij werd uitgenodigd om bij Pauw en Witteman over zijn pagina te vertellen. Inmiddels heeft hij zo’n 3800 likes verzameld. Het lijkt er dus op dat er een aanzienlijke groep studenten is die sympathiseert met Ramautarsings stelling dat ‘het Nederlandse onderwijs veel te links is en we ons daartegen moeten verzetten’. Dit blijkt ook uit de recente opkomst van uitgesproken rechtse studentenpartijen zoals Roede. Een van de standpunten van deze partij is dat alle openlijk linkse docenten ontslagen moeten worden.

Doffe armoede

Links onderwijs is een probleem omdat ‘links gedachtegoed leidt tot doffe armoede’ volgens Ramautarsing: ‘Kijk maar naar elk socialistisch land. Het faalt iedere keer, daar hoef je geen expert voor te zijn’. Echter, het grootste bezwaar van Ramautarsing is dat deze indoctrinatie betaald wordt van belastinggeld. Mensen zouden vrij moeten zijn om hun kinderen een bepaald gedachtegoed bij te brengen. ‘Het ergste dat je kan doen is een man laten betalen voor zijn eigen ondergang. Het is één ding dat je een man vernietigt, maar het is nog erger om hem vervolgens de rekening te geven’, aldus de FvD-er. Het perverse van het huidige systeem is volgens Ramautarsing dat de rijken in principe het onderwijs betalen, omdat zij de meeste belasting betalen. Tegelijkertijd zijn zij als eerste ‘het haasje als ons land linkser wordt’.

Gewoon degelijk

Deze verlinksing van het onderwijs gaat volgens Ramautarsing ook ten koste van de kwaliteit. Volgens hem is het onderwijs in Nederland slechts middelmatig. De universiteiten in Nederland kunnen niet tippen aan veel Amerikaanse of Britse universiteiten bijvoorbeeld. In Nederland hebben we volgens hem namelijk niet per se slecht onderwijs, maar ‘gewoon degelijk’. Ramautarsing stelt dat wij in Nederland toegang belangrijker vinden dan kwaliteit: ‘Iedereen krijgt onderwijs, maar we accepteren dat het niet top gaat zijn. Dat is een beetje de deal die we hebben gesloten in dit land’.

 

‘Links gedachtegoed leidt tot doffe armoede. Kijk maar naar elk socialistisch land. Het faalt iedere keer, daar hoef je geen expert voor te zijn’.

 

Pervers effect

Om de kwaliteit van het onderwijs en de waarde van diploma’s enigszins in stand te houden, is Ramautarsing opvallend genoeg voor de herinvoering van de basisbeurs. Hij snapt het idee achter het huidige systeem waarin je betaalt voor je eigen studie. Maar in het bestaande stelsel leen je van de overheid en niet van een private instantie. Hierdoor is er een groep risicovolle studenten die leningen krijgt die een private partij nooit zou verstrekken. In het Nederlandse leenstelsel kan iedereen een lening krijgen. Wanneer je het vervolgens niet terug kan betalen wordt het verschuldigde bedrag uiteindelijk kwijtgescholden: ‘Dat klinkt heel lief, maar dat zorgt ervoor dat iedereen het gaat doen’. Het gevolg hiervan is een relatieve kwaliteitsafname: universiteiten gaan meer collegegeld vragen terwijl de kwaliteit niet toeneemt. ‘Voor alle kanten een heel pervers effect. Dat gaat ook een keertje opblazen, want een diploma wordt minder waard. Dus op een gegeven moment zijn er allemaal mensen die tienduizenden euro’s hebben gestoken in een diploma dat minder waard is’, aldus Ramautarsing.

Collegetour

Het privatiseren van het onderwijs is volgens Ramautarsing een mogelijke oplossing voor zowel de linksheid van docenten en het curriculum, als voor het opkrikken van de kwaliteit van het onderwijs. ‘Als we privaat onderwijs zouden toestaan, dan zou je beter onderwijs krijgen. Niet voor iedereen, maar wel voor sommigen’, aldus Ramautarsing. In een vrije marktsysteem zou het onderwijs zich niet vastklampen aan een verplichte drie of vier jaar of een verplicht curriculum. Aan dergelijke kenmerken zie je volgens Ramautarsing dat we overduidelijk een overheidssysteem hebben. In een vrije markt bestaan er ontelbaar veel variaties op onderwijs. Ramautarsing noemt als voorbeeld dat studenten een maand lang een collegetour volgen bij ABN Amro en dat zij hiervoor een diploma krijgen na het afleggen van een tentamen. Een schooljaar vullen met acht van deze tours bij acht verschillende bedrijven is volgens de politicus een van de vele opties: ‘Misschien is dat wel veel waardevoller dan acht maanden van één docent les te krijgen’. ‘Ik zeg niet dat ik het weet, maar er zijn duizenden variaties mogelijk die we nu niet eens in ogenschouw nemen omdat we in een overheidssysteem zitten’.

 

‘Over bepaalde topics mogen studenten bijvoorbeeld geen scriptie schrijven. En als je dan ziet dat je onder docenten zes neomarxisten hebt, dan kunnen er best vijf vanaf’.

 

Don’t do it!

Grote systematische veranderingen zitten er op korte termijn volgens Ramautarsing niet in: ‘We zijn veel te stram en vastgeroest in hoe wij nu onderwijs beschouwen’. Toch zijn er kleine dingen die studenten zelf kunnen doen. Maar volgens hem moeten studenten goed aanvoelen wanneer en tegen wie ze iets kunnen zeggen. ‘Ik ga niet het advies geven dat studenten er iets van moeten zeggen. Of dit mogelijk is, hangt tevens helemaal van je context af. Als je denkt dat je het niet kan maken, dat de vrijheid er niet is om je kritisch te uiten of om een kritisch essay in te leveren omdat je weet dat je een 5 gaat krijgen. Don’t do it’, spreekt hij uit ervaring. ‘Haal gewoon het papiertje’. Wat je volgens Ramautarsing wel kunt doen is het rapporteren, noteren, en het opsturen naar studenten- of jongerenorganisaties, of de studentenraad. En natuurlijk kun je ook zijn Facebookpagina berichten. Hij helpt namelijk graag met bewijsmateriaal verzamelen: ‘Die mogelijkheden moedig ik zeker aan, maar vooral ook in de klas. Het is belangrijk dat je in de klas en in groepsdiscussies een weerwoord geeft aan linkse studenten’.

Objectieve en vrije wetenschap

Een sterk weerwoord tegen linkse studenten en docenten laat volgens Ramautarsing tot dusverre nog te wensen over. ‘Idealiter heb je politici die dat voor je doen. Nu met FvD begint het langzaam aan te zwengelen’. Zij vinden dat er vanuit de politiek of door een onafhankelijke commissie of instantie naar het curriculum moet worden gekeken. Er moet gecontroleerd worden of er objectieve en vrije wetenschap is. ‘Als we dat zouden onderzoeken zul je zien dat er echt een bias is. Over bepaalde topics mogen studenten bijvoorbeeld geen scriptie schrijven. En als je dan ziet dat je onder docenten zes neomarxisten hebt, dan kunnen er best vijf vanaf’. Ramautarsing geeft toe dat dit geen wondermiddelen zullen zijn, maar op deze manier zet het onderwijs wel al een stap in de goede richting.

Enorme backlash

Tot slot kan ook de media een aanzienlijke rol spelen bij de bestrijding van een linkse indoctrinatie. Ramautarsing noemt het voorbeeld van de jongen die zich in zijn scriptie over Wilders zeer negatief over hem uitliet en een tien kreeg. ‘Die kreeg een enorme backlash vanuit GeenStijl. Zo zie je dat als je zulke dingen aan de media doorspeelt, dat ze wel bereid zijn om daar iets mee te doen. Die kanalen bestaan. Ook anoniem’.

Waanzin

Waanzin is een woord dat Ramautarsing tijdens het gesprek vaak laat vallen. Toch zet Nederland met partijen als Forum voor Democratie volgens Ramautarsing een stap in de goede richting. Het aanpakken van linkse indoctrinatie die wordt betaald met geld uit de belastingpot staat hoog op hun prioriteitenlijst. Op het moment is Forum met twee zetels nog te klein om grote veranderingen door te voeren. ‘De druk in de Kamer zal waarschijnlijk meevallen, maar ik denk dat we wel druk in het maatschappelijke debat kunnen leveren. Dus ik vermoed dat we in die zin als oppositiepartij heel goed kunnen schoppen tegen het kabinet’, aldus Ramautarsing. FvD staat nu op vijf zetels in de peilingen. ‘En ik denk dat het alleen maar groter wordt’. Wie weet staan de Nederlandse universiteiten met de groei van FvD over een aantal jaren wel naast Harvard en MIT bovenaan in de lijst van internationale topuniversiteiten. Waanzinnig.

bottom of page