top of page
  • Foto van schrijverRachel Elands

Nertsenfokkerijen: "Het einde van de sector is nabij"

Bijgewerkt op: 1 sep. 2020


‘Lekker eruit stappen met een mooi bedrag’, dat is wat een aantal eigenaren van Brabantse nertsenfokkerijen gedacht moet hebben. Is het, zoals de media doet vermoeden, echt zo erg gesteld met de nertsen in Nederland? Of is het voor fokkers een ideale manier om een brandend schip te verlaten?



Ernstige krantenkoppen met termen zoals ‘corona-reservoir Brabant’ en ‘nertsenhoofdstad’ smoren de angst bij de Nederlandse bevolking. De Volkskrant komt met de conclusie dat de Brabantse gemeente Gemert-Bakel een motie heeft aangenomen die minister Schouten oproept hard in te grijpen. Waarom Schouten werkelijk in moet grijpen? Om de verdere economische malaise tegen te gaan van de ‘op papier’ failliete ondernemers.


Besmet

Om het nieuws een beetje in perspectief te plaatsen: Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen waarvan meer dan de helft in Noord-Brabant. Van 32 Brabantse bedrijven is duidelijk dat er nertsen besmet zijn met het coronavirus. Ook vier medewerkers raakten besmet. Van twee van hen is vrijwel zeker dat ze besmet zijn door een nerts. Van de andere twee is dat niet duidelijk, stelde Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, maandag in de Tweede Kamer. 

De ruiming van de nertsenfokkerijen met de besmette nertsen was dus een logische keuze. Totdat er op grote schaal verzoeken binnen kwamen van eigenaren van nertsenfokkerijen om hun bedrijf door de overheid te laten ruimen.


"De afgelopen decennia is er veel ethische en maatschappelijke weerstand geweest tegen de bontproductie."

Weerstand

Hoe komt het dat nertsenbedrijven in Brabant ineens een centraal probleem van de coronacrisis zijn geworden? De afgelopen decennia is er veel ethische en maatschappelijke weerstand geweest tegen de bontproductie bij nertsenfokkerijen, helemaal toen er in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij werd ingevoerd.

Bestaande bedrijven kregen tot eind 2023 de tijd om hun investeringen terug te verdienen. Per 1 januari 2024 zou de nertsenfokkerij in Nederland verboden worden en daarom moesten deze bedrijven hun onderneming nu al afbouwen. Nu corona is vastgesteld bij veel van deze bedrijven, heeft het kabinet besloten een verplichte stoppersregeling in te voeren voor alle nertsenbedrijven vanaf het voorjaar van 2021.


Concurrentie

Daar komt bij dat de Nederlandse nertsenfokkerijen hun concurrentiepositie al veel langer geleden zijn verloren. De concurrentie uit China, waar nertsenbont tegen een veel lager tarief wordt aangeboden, deed veel bedrijven de das om.

Geen wonder dat sommige nertsenhouders in de media oproepen tot ruiming van ‘besmette’ bedrijven. Als de overheid de druk voelt van het maatschappelijk sentiment en besluit tot ruiming, zullen zij de geruimde dieren vergoeden. Dit kan dik in de papieren lopen.


"Maatschappelijke weerstand heeft nog geen grip kunnen krijgen op de vleesindustrie."

Boerenverstand

Laat de gemiddelde nertsenfokker nou niet de beste dierenvriend zijn en voor zijn onderneming liever een som geld krijgen. De nertsenfokkers gebruiken gewoon hun boerenverstand. Het einde van deze sector is namelijk nabij. De coronacrisis legt sommige nertsenfokkers daarom geen windeieren gezien de financieel beknelde situatie waarin zij al tijdenlang verkeren.

In hun brief aan de Tweede Kamer spreken landbouwminister Schouten en minister De Jonge van Volksgezondheid de verwachting uit dat er de komende weken nog meer besmettingen zullen worden geconstateerd op nertsenfokkerijen. Dit terwijl we van de situatie in slachthuizen - waar maanden geleden grote uitbraken werden gemeld - niets meer horen. Maatschappelijke weerstand heeft nog geen grip kunnen krijgen op de vleesindustrie. Waarom worden deze niet geruimd of ontruimd? Wat betreft de ruiming van nertsenfokkerijen; er zullen zeker meer bedrijven volgen, besmet of niet.



bottom of page