top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

“Getatoeëerd worden vind ik afschuwelijk”


Yona Hermans (33) is analist bij de politie in Venlo. Tussen haar schouderbladen, op haar ruggengraat, staat een tattoo van twee pijlen die naar elkaar toe wijzen en samen één grote pijl vormen. Deze staat symbool voor haar dochter en de relatie met haar vriend.


Foto | Vincent M.A. Janssen

“Ik heb de tattoo laten zetten na de geboorte van mijn eerste kindje: Jasmijn. Het teken in het midden is het symbool van het sterrenbeeld Leeuw: Jasmijn is op 31 juli 2017 geboren. Het is zo’n lief en makkelijk kind. Ze slaapt overal, je kunt haar makkelijk ergens mee naartoe nemen. Het idee komt van Pinterest. Ik zag een soortgelijke tattoo met in het midden een vingerafdruk in plaats van het Leeuwsymbool. Heel persoonlijk, dat vond ik mooi.”


"Het is heerlijk om je handen vol te hebben aan zo’n kleintje, maar huismoeder zijn is niets voor mij."

“De twee pijlen die naar Jasmijns sterrenbeeld wijzen zijn mijn vriend Steven en ik. Sinds september 2015 zijn we samen. Nog niet heel lang dus, maar we hebben allebei relaties gehad; we wisten wat we wilden en dat het goed zat. We hebben een half jaar samen iets gehuurd en daarna een huis gekocht. Een week nadat we de sleutel kregen, kwamen we erachter dat ik in verwachting was. De pijl in zijn geheel wijst naar onze toekomst samen met onze kindjes.”


“We passen goed bij elkaar. We zijn allebei ontzettende familiemensen. We gaan vaak bij onze ouders op bezoek. Voordat Jasmijn en onze acht maanden oude zoon Jack er waren ook al, maar nu is het helemaal fantastisch. De opa’s en oma’s zijn dol op hun kleinkinderen en ze helpen ons enorm: we hebben bijvoorbeeld geen kinderopvang nodig.”


Foto | Vincent M.A. Janssen

“Steven werkt ook bij de politie, dat is fijn. Ik dacht altijd dat dat niet zo belangrijk was, maar het is prettig als je partner snapt wat je vak inhoudt. Ook dat hij het begrijpt als je iets niet kunt vertellen, als er overgewerkt moet worden of als er iets onvoorspelbaars gebeurt.”


“Het is mooi werk. Als ik lang vrij heb, mis ik het. Tijdens mijn zwangerschapsverlof bijvoorbeeld. Het is heerlijk om je handen vol te hebben aan zo’n kleintje, maar huismoeder zijn is niets voor mij. Dan wordt je wereldje een beetje klein: luiers, melk, flessen, et cetera. Ik vind het heerlijk om tussen acht en vijf met mijn eigen ding bezig te zijn en om daarna heerlijk naar mijn gezin te gaan.”


"De pijn houdt me niet tegen: ik wil er binnenkort een laten maken voor Jack."

“Mijn familie vindt de tattoo heel mooi, op een enkeling na: ‘Eerst sparen voor een laserbehandeling en dan pas voor de tattoo’, zei mijn stiefmoeder toen ik erover begon. Ze was bang dat ik erop uitgekeken zou raken. Toen ik hem liet zien, zei zelfs zij dat ze het mooi vond. Zo zie je dat het steeds meer geaccepteerd wordt bij generaties die er niet mee opgegroeid zijn.”


“Er komen nog meer tattoo’s, ook al vind ik getatoeëerd worden afschuwelijk. Deze duurde veertig minuten; na tien dacht ik al ‘kan het alsjeblieft ophouden’. Maar je moet denken aan het resultaat. De pijn houdt me niet tegen: ik wil er binnenkort een laten maken voor Jack, maar ik weet nog niet wat. Alleen dat ik iets met het sterrenbeeld Vissen wil.”


Comments


bottom of page