top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Drie mythes over de Europese Unie

Bijgewerkt op: 14 okt. 2019


Hoe krom mag een komkommer zijn? En hoe recht een banaan? De EU heeft schijnbaar overal een mening over. En haar ambtenaren schrijven maar al te graag alles op in regels. Jammer dat je de berichtgeving over deze regels met mythische proporties vaak met een korrel zout moet nemen. Zo ook de volgende drie.De stofzuiger

De EU heeft ook haar invloed laten gelden op deze onmisbare hulp in het huishouden. Enkele jaren geleden beperkte de EU het maximale vermogen van nieuwe stofzuigers. Oude, krachtige modellen raakten snel uitverkocht. Het werd gepresenteerd als bemoeizucht uit Brussel.

De EU wil goede, efficiënte stofzuigers voor de consument, die niet alleen maar veel stroom verbruiken. Zij zag echter dat fabrikanten elkaar alleen maar probeerden af te troeven op het vermogen. “1600 watt”, “1800 watt” of zelfs “2200 watt”. De regels zijn nu uniform en we besparen met z’n allen elk jaar zoveel stroom dat je de hele Londense metro 20 jaar kunt laten rijden.


"In Duitsland mochten kinderen hun verlanglijstje niet meer in de kerstboom hangen."

Waskrijt

Als je niet met een iPad opgegroeid bent, ruik je nu die geur van vroeger toen je ermee kleurde, ermee op je kleren tekende of je tanden er (eens en nooit weer) in had gezet. In dit geval berichtte de Britse Daily Mail het verbieden van lood (zwaar giftig) in kinderspeelgoed alsof de EU kleurpotloden en waskrijt wilde verbieden. Ja, kinderen kauwen op vanalles, dus ook op speelgoed en niet alleen waskrijt. De EU wil kinderen niet hun speelkwartier ontnemen, maar nare ziektes die makkelijk te voorkomen zijn uitbannen.


Ho ho ho

Eén van de meest herkenbare stukjes regelgeving van de afgelopen jaren, is de invoering van de nieuwe privacyrichtlijn. Wie heeft geen 296 mailtjes gehad waarin je om toestemming gevraagd werd voor de verwerking van je persoonsgegevens? In Duitsland mochten kinderen plotseling hun verlanglijstje voor de Kerstman (mét contactgegevens, hoe komen de cadeaus anders aan?) niet meer in de kerstboom op het centrale plein van het stadje Roth hangen. Kom op mensen, de Kerstman weet waar alle kinderen wonen, de data worden niet automatisch verwerkt en iedereen weet dat je naam zichtbaar is als je lijstjes in een boom hangt. De Europese privacyrichtlijn verandert hier helemaal niets aan, ook omdat nationale wetgeving grote invloed heeft. Denk aan het moeten hebben van toestemming van de ouders. De EU is dus niet verantwoordelijk voor teleurgestelde kinderen met kerstwensen.


"Er zullen altijd nieuwe mythes bij komen. Wees dus kritisch."

Nieuwe mythes in aantocht

Veel mythes ontstaan uiteindelijk, omdat regelgeving op verzoek van de lidstaten of het bedrijfsleven opgesteld wordt. Hier bedenken politici of ambtenaren dat er regels nodig zijn die niet alleen binnen de landsgrenzen moeten gelden, maar in de hele EU. Dat kan ingegeven worden door veiligheid, milieu of soms ook het beperken van oneerlijke concurrentie tussen lidstaten. Er zullen dus altijd nieuwe mythes bij komen. Wees kritisch, er is vaak wel een logische aanleiding om de nieuwe regels op te stellen. Nu ga ik weer verder stofzuigen met 2200 watt.

 

Geïnteresseerd in meer artikelen over de Europese Parlementsverkiezingen? Check dan onze EU-pagina.bottom of page