top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Kroegpraat: wat vind jij van de Gele Hesjes-beweging in Nederland?

Bijgewerkt op: 26 okt. 2019


De hevigste discussies vinden plaats in de kroeg. Daarom duikt onze redactie iedere maand het café in om de meest omstreden onderwerpen uit het nieuws te bespreken. En zo sta jij dit weekend niet voor lul bij je vrienden. Deze maand in Kroegpraat: de Gele Hesjes-beweging in Nederland.In Frankrijk hebben de demonstranten in gele hesjes (‘gilet jaunes’) al flink huisgehouden; daar bezorgen zij president Emmanuel Macron kopzorgen en een politieke crisis. De laatste weken duiken de hesjes ook op in Nederland. In Den Haag en Maastricht leidde het zelfs al tot aanhoudingen. Wat moet je daar nou van vinden? Ook onze redactie is verdeeld over de Gele Hesjes-beweging in Nederland.

 

Sabrina M.J. Gijsen

“Het gele hesje past iedereen, de kleur schreeuwt om aandacht en ze zijn voor een prikje te koop bij de Action. Jongens, een mooier collectief zeiksymbool bestaat toch haast niet? Ik vind het bewonderenswaardig dat een geel hesje zóveel mensen op de been brengt.

Op het oog geeft het in ieder geval een sterk signaal af. De inhoud delft helaas het onderspit. Het geel staat voor EU-haters, Zwarte Piet-aanhangers, diesel- en benzineslurpers, en ga zo maar door. Ik ben helemaal voor actieve burgers, maar alleen voor diegenen die daadwerkelijk iets te zeggen hebben en niet enkel de straat op gaan omdat ze zin hebben om een politieagent te meppen.”

 

Vincent M.A. Janssen

“Ge-wel-dig, die gele hesjes. Het politieke klimaat in noordwest Europa is zo saai geworden, dat ik haast dankbaar ben geworden voor de Brexit en nu de Gele Hesjes-beweging. En eindelijk doen die Fransen weer waar ze goed in zijn; révolution! Het schudt de politiek lekker wakker. Een moment van zelfreflectie is nooit verkeerd, ook niet in Den Haag.

Alleen jammer dat de Nederlandse hesjesdragers geen flauw benul hebben van wat ze doen. Kom op zeg, get your story straight. Dan kunnen we ze tenminste eens serieus nemen, zoals die Fransen. Nu hebben ze er alleen voor gezorgd dat ik argwanend naar iedere verkeersregelaar of groenmedewerker kijk.”


"Ik word een beetje nerveus als Nederlanders Franse protestbewegingen overnemen."

dr. Stefan Jongen

“Ik denk dat de mensen die de moeite nemen om een geel hesje aan te trekken en ergens op de snelweg gaan staan, vooral lijden aan het calimerocomplex (zij zijn groot en ik ben klein, en dat is niet eerlijk). Op deze manier willen zij hun frustratie uiten. Ze voelen zich niet gehoord.

Ik vind dit dan ook enigszins positief aan de beweging; het is een manier voor mensen om zich te laten horen en actie te voeren tegen een bepaald onrecht. Het schiet bij mij echter in het verkeerde keelgat wanneer dit moet uitlopen op geweld of verkeersblokkades. En de voorvrouw van Gele Hesjes NL vergeleek Nederland in een interview recentelijk met een dictatuur. Nou, dan heb je weinig kaas gegeten van de rechten van een democratie.”

 

René Pijpers

“Ik word een beetje nerveus als Nederlanders Franse protestbewegingen overnemen, ook voor de ‘OG’ gele hesjes zelf. Frankrijk heeft een lange geschiedenis van gewelddadige protesten waarbij de protesteerder het er niet altijd even goed vanaf brengt. In het begin leek het nog ergens over te gaan, maar toen de eerste dode viel, werd ik wat minder enthousiast. Het gele hesje lijkt een symbool geworden voor mensen die vooral ‘tegen’ zijn. Jammer voor de hesjes die wat zinnigs te zeggen hadden, want zo verzuipt wat misschien een goed idee was in de vloed van onwil en haters.”


bottom of page