top of page
  • Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Burgertop: “Er zit zóveel kracht in de samenleving”

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Drie voetbalstadions, zeshonderd Limburgers, vijf thema’s en één doel: meepraten en meedenken over de toekomst van Limburg. Op 26 november vindt de eerste Burgertop Limburg plaats. Waarom is het zo belangrijk dat ‘gewone’ mensen betrokken raken in de provinciale politiek?

“Inwoners kunnen zo veel meer doen dan een keer in de vier jaar stemmen. Er zit zóveel kracht in de samenleving”, zegt Bart Pastoor, innovator en voorzitter van het organiserend comité. Van de Provincie Limburg kreeg zijn onderneming de opdracht om met een team de top te organiseren. De Provinciale Staten willen doorlopend weten wat de Limburger beweegt, niet slechts als er gestemd mag worden.

“Die burgertop bestaat uit twee fasen”, vertelt Pastoor. “Voorafgaand aan de top hebben een kleine vijfduizend mensen een online vragenlijst ingevuld; daaruit zijn vijf onderwerpen gekomen die het hart van de Limburger het meest roeren. Tijdens de fysieke top gaan de deelnemers in kleine groepjes over deze vijf thema’s discussiëren. Het is de bedoeling dat uit deze gesprekken concrete plannen en oplossingen rollen waarmee burgers – in samenwerking met de politiek – in burgerpanels aan de slag kunnen. We willen niet alleen een wensenboekje voor de overheid maken.”

 

"Pastoor hoopt dat er een beweging ontstaat die actief blijft om de politieke agenda te vullen."

 

“De mensen die gewend zijn om hun mening te geven, die kennen we inmiddels wel”, zegt Pastoor. Politici zijn daarom niet welkom tijdens de burgertop. “Het is niet de bedoeling dat het politici een nieuw podium geeft om zieltjes te winnen. In een ideaal scenario zijn de zeshonderd deelnemers burgers die niet naar hoorzittingen et cetera komen. Echt de mensen die weinig met politiek hebben.” Om deze mensen te enthousiasmeren, heeft het comité ook Roda JC, VVV-Venlo en Fortuna Sittard - in hun stadions wordt de top gehouden - gevraagd hun achterban op te roepen. Ook is er via sociale media geadverteerd en heeft voetballer Nathan Rutjes een filmpje opgenomen. “Hij spreekt een slag van de bevolking aan die je normaal niet ziet.”

“De uitkomsten van de top leiden hopelijk tot wijzigingen in bestaand beleid en dienen als basis voor nieuwe wetgeving”, aldus Pastoor. “En als partijen slim zijn doen ze er ook hun voordeel mee bij het samenstellen van het coalitieakkoord dat na de aankomende Provinciale Statenverkiezingen in maart wordt gesloten.”

Maar dan wordt er nog te veel naar de politiek gekeken; eigenlijk precies wat Pastoor niet wil. Hij hoopt dat er een beweging ontstaat: “Een beweging die actief blijft om de politieke agenda te vullen en actief bijdraagt aan de uitvoering daarvan.” De aankomende burgertop wordt door commerciële partijen zoals het bedrijf van Pastoor georganiseerd, maar de volgende stap is volgens hem dat die daar niet meer tussen hoeven zitten en dat men zelf naar de politiek stapt met ideeën.

 

"Ik zeg altijd 'alles kan leuker, boeiender, beter'."

 

De top op 26 november zou een omslagpunt kunnen zijn. Maar om deze mensen te enthousiasmeren, kijkt Pastoor toch naar de politiek. Die moet ten eerste iets doen met de ideeën van de top en daarnaast de mensen op de hoogte houden over de vorderingen hiervan. Als de deelnemers nooit meer wat horen, is de hele top een “wassen neus” en wordt de afstand tussen de burger en de politiek alleen maar groter, zegt hij. “Als mensen betrokken raken bij de politiek van hun omgeving, kunnen ze best zelf beslissingen nemen over hun leefbaarheid.”

“Waar je dan aan moet denken? Laat mensen in een bepaalde regio zelf beslissen hoe zij droge voeten houden. Of hoe zij het gevaarlijke kruispunt in het dorp opnieuw willen inrichten. Geef die mensen een paar ton en laat ze dat zelf besteden in hun openbare ruimte.” Dat soort problematiek kun je volgens Pastoor best bij de samenleving leggen. Het gaat om een bestuurlijke vernieuwing. “Ik zeg altijd ‘alles kan leuker, boeiender, beter’.”

 

Foto Bart Pastoor / Open-Overheid.nl

bottom of page