top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Vijf redenen waarom jij volgende week naar dat stemhokje móet


Volgende week woensdag schraap je weer - met moeite - al je motivatie bij elkaar om je naar het stemhokje te begeven. Maar waarom zou je? GeenKwats geeft je een extra zetje.

1. 100% klaagt, slechts 54% stemt

Als je niet stemt, mag je ook niet klagen; een klassieker, maar daardoor niet minder waar. Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop je invloed kunt uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan demonstraties, petities of poederbrieven. Maar stemmen is het allerminste wat je kunt doen. Elke stem telt en dit is ook de enige manier waarop de gekozen vertegenwoordiging een representatieve weergave van de samenleving is. Vraag jezelf eens af hoeveel mensen zich wel niet voor de kop hebben geslagen toen ze Jamai er met de titel vandoor zagen gaan? ‘Had ik toch maar gestemd.’ ‘Ik dacht dat er genoeg mensen op Jim zouden stemmen.’ Dat gaat jou toch niet gebeuren? - Yuri J.P. Meesen

 

2. Je vindt dat je niet genoeg gehoord wordt in de landelijke politiek

Ollongren en Baudet hebben het veel te druk met onderlinge pesterijen om zich te bekommeren om de penarie in jouw gemeente. De landelijke volksvertegenwoordigers die we vorig jaar gekozen hebben zijn vooral bezig om op een hoger - vaak onzichtbaar - niveau compromissen te sluiten. Het is daardoor begrijpelijk dat vele kiezers het gevoel hebben dat hun stem voor spek en bonen was. Een stem op lokaal niveau heeft echter een zichtbaarder effect; jouw volksvertegenwoordiger kan namelijk impact hebben op de ruimtelijke ordening in jouw gemeente of op de subsidies voor je vereniging. - Vincent M.A. Janssen

 

3. Je kunt twee keer je stem laten horen

De huidige regering heeft het raadgevend referendum afgeschaft. Bovendien geven coalitiepartijen aan dat ze de uitslag van het referendum van 21 maart niet zullen volgen. Het lijkt dus weinig nut te hebben om voor dit - mogelijk laatste - referendum te gaan stemmen. Maar de rigoureuze en haastige wijze waarop de wet raadgevend referendum wordt afgeschaft, is juist een reden om nog gebruik te maken van die laatste kans om rechtstreeks je stem te laten horen. Een raadgevend referendum verplicht de regering nergens toe. De enige plausibele reden om het af te schaffen is dus dat het imagoschade toebrengt aan een regering die het advies van de bevolking niet wil volgen. Het legt de kloof tussen regering en bevolking onder een vergrootglas. Daarom moet volgens de coalitiepartijen het referendum weg. En juist daarom moet je ook voor dit referendum gewoon weer je stem uitbrengen. - Ben Van de Wall

 

4. Gemeenten worden met de dag belangrijker

Landelijk worden er mooie ambities op papier gezet. Het is echter steeds vaker de lokale politiek en haar bestuur die het moeten uitvoeren. Denk aan de zorg en duurzaamheidsambities. Deze thema’s raken ons allemaal en hebben een enorme impact. Ben je overtuigd van die zonneweide in je gemeente, of vind je dat er meer geld naar de jeugdzorg moet? De samenstelling van de gemeenteraad en de coalitie die gevormd gaat worden, kunnen hier grote gevolgen voor hebben. - Philip J.M. van Susante

 

5. Stemmen is een morele plicht

Stemmen is niet alleen een democratisch recht, maar vooral ook een morele plicht. Het belang van het stemrecht wordt helaas pas echt zichtbaar wanneer het afwezig is. Of wanneer zich Brexit-achtige taferelen voordoen. We hebben de luxe om onze stem te kunnen uitbrengen om onze eigen toekomst vorm te geven. Laten we vooral niet de arrogantie hebben om dit als vanzelfsprekend te zien. In genoeg landen vloeit nog steeds bloed voor het verkrijgen van dat recht. Klein geschiedenislesje: wij hebben pas sinds 1919 algemeen kiesrecht en in sommige Europese landen mogen vrouwen pas sinds de jaren 70 stemmen. Dus aan alle stemgerechtigden: maak gebruik van je recht en neem de kleine moeite om je zo nu en dan richting het stemhokje te begeven. - Sabrina M.J. Gijsen

 

Houd onze pagina en social media in de gaten voor nog veel meer artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen.

bottom of page