top of page
  • Foto van schrijverSabrina Gijsen

Je mag best een potje lelijk janken onder de kerstboom

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Was jij die laatste dagen ook niet vooruit te branden? ‘De laatste loodjes wegen het zwaarst’ zeggen ze wel eens. En het is nog waar ook. Als je jezelf dan eindelijk je nest uitgesleurd had om naar het werk te gaan, was je twee uur langer onderweg omdat het hele land ontregeld was vanwege een paar vlokken sneeuw. Geen betere grond voor collectief zeiken dan code rood. Wanneer je dan wonderbaarlijk genoeg toch nog voor de lunch op het werk geraakte, rende iedereen, inclusief jijzelf, als een kip zonder kop rond om de laatste zaken voor het eind van het jaar af te ronden. En nu de vakantie voor velen is begonnen, moet je nog een cadeau bedenken voor je zus die alles al heeft, een kerstmenu in elkaar flansen want ‘ja leuk dat jullie allemaal bij mij komen eten’ en gezellig gaan doen met familieleden die je nooit ziet. Wat een feest die decembermaand. Deze staat van totale onproductiviteit en neerslachtigheid is het bekende winterdipje.

Toch lijkt het alsof jij de enige bent die er last van heeft, omdat er in de socialmediageile maatschappij geen ruimte is voor miserie. Je wordt doodgegooid met selfies op paradijselijke oorden en statusupdates van het ogenschijnlijk perfecte leven van anderen. O, wat is iedereen gelukkig. Ondertussen wordt de deur bij de psycholoog platgelopen. Mocht je nog geen dip hebben dan zou je er haast eentje krijgen vanwege het feit dat je er blijkbaar geen mág hebben. Maar laten we even eerlijk wezen; het leven is niet altijd een ponykamp.

Schrale troost; vanaf 21 december heb je een legitiem excuus om te zeiken. De sub-syndromale winterdepressie (die winterdip dus) bestaat namelijk echt. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan zonlicht waardoor je biologische klok door de war raakt en je hersenen stofjes aanmaken die je moe en prikkelbaar maken. Ach, who cares of het een naam heeft of niet? Gun het jezelf gewoon om af en toe ongelukkig te zijn. Je mag best een potje lelijk janken onder de kerstboom. Geloof me, je bent niet de enige. Omarm daarom je winterdip of welke dip dan ook. Dat lucht op. Mocht je er toch niet overheen komen, dan schijnt lichttherapie te helpen. Hang wat extra lampjes in de kerstboom en je bent zo van die dip af. En anders zijn er ook nog altijd de vele eindejaarsborrels waar je je zorgen kunt wegdrinken.

Dus hang in there, drink genoeg glühwein en voor je het weet sta je dronken op New Year’s Eve in het oor van je beste vriend(in) te schreeuwen hoe gelukkig je wel niet bent. Want zeg nou zelf; het is toch ook wel een beetje gezellig tijdens die feestdagen.

bottom of page