top of page
  • Foto van schrijverGastauteur

Weg met dat gesnor

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Movember mag dan wel geweest zijn, toch gaat dit stuk niet over dat soort snorren. Ik heb het over ‘brommen en snorren’. U weet wel, snorscooters. Van die rijdende schoorstenen die lijken te willen concurreren met de naftakrakers op een industrieterrein. Het moet eens afgelopen zijn met dat archaïsche vervoersmiddel.

Ik fiets dagelijks een klein stukje naar mijn werk. Met mij vele anderen. Ik bevind mij hoofdzakelijk tussen fietsers, zowel traditionele als elektrische varianten. Om de zoveel tellen wordt de rust en schone lucht echter verruild door het geknetter en de gassen van een rokende snorscooter.

Waarom zoveel Nederlanders met dat lawaaierige plastic ros nog op het fietspad rijden, is mij onduidelijk. Je gaat immers nauwelijks harder dan een fietser. Tenzij je elke dag meer dan tien kilometer moet afleggen of je knie kapot is, kun je vast fietsen. Je evenwicht bewaren is in ieder geval het probleem niet.

Maar dan vooral even aandacht voor het feit dat deze gevaartes enorm milieuvervuilend zijn, maar geen wegenbelasting hoeven te betalen. Ook zullen zij zelden een boete ontvangen van politie of handhaving. Parkeer waar u wilt, rijd door rood, rijd te hard: u zult niet gauw staande gehouden worden. Dat komt doordat de snorscooter in hetzelfde bureaucratische hokje zit als de fietser. Vreemd.

We merken het allemaal: het aantal snorscooters is de laatste jaren enorm gestegen. In een tijd van meer aandacht voor het milieu wordt bijna vergeten dat de vervuiling van één snorscooter al gauw overeenkomt met meer dan 2000 bestelbussen (toegegeven, snorscooters rijden veel minder afstand, maar het idee is niet van deze tijd). Ik dacht dat we het eens waren: ‘de vervuiler betaalt’? Het is geen wonder dat nu ook medici massaal op hun achterste poten gaan staan door de gezondheidsrisico’s van de uitstoot van snorfietsen.

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor Den Haag. Gelukkig is de overheid al begonnen met het verbieden van de verkoop van extreem vervuilende scooters. Maar van mij mag het nog strenger. Om de laatste luiaards en de Valentino Rossi’s op het fietspad te ontmoedigen, stel ik voor om alles met een brandstofmotor of een topsnelheid boven de 25 km/u die vervelende helmplicht op te leggen. Dan gaan er hopelijk meer mensen (elektrisch) fietsen en wie dan verongelukt heeft ook zijn tanden nog.

bottom of page