FAQ

Wat is GeenKwats?

GeenKwats is een platform waar actuele politieke en maatschappelijke thema's besproken en beschreven worden.

'Kwats': wat betekent dat?

Het woord 'kwats' bestaat eigenlijk niet in de Nederlandse taal, althans volgens Van Dale. Het is echter afgeleid van het Limburgse woord 'kwatsj', dat staat voor onzin. 'Kwats' is dus de vrije Nederlandse vertaling van 'kwatsj'.

Waarom een banaan?

Je zou een uitleg verwachten vol symboliek, zoals: de gepelde banaan staat voor het blootleggen van de realiteit, etc. Maar helaas. De hoofdredacteur vindt bananen gewoon verrukkelijk.

Heeft GeenKwats commerciële belangen?

Helaas en gelukkig niet. De redactie en auteurs werken volledig op vrijwillige basis. Er zijn tevens geen sponsoren en er worden geen inkomsten uit advertenties gehaald (zoals wellicht al opgevallen is). GeenKwats kost alleen maar geld.

Is GeenKwats bedoeld voor politieke propaganda?

GeenKwats is geen forum voor politieke propaganda. Natuurlijk zullen meningen en politieke overtuigingen merkbaar zijn in sommige artikelen (met name columns), maar met een redactie van gevarieerde achtergrond en politieke voorkeuren proberen we de impact van deze overtuigingen te minimaliseren.

Kan ik bijdragen aan GeenKwats?

Wil je een artikel schrijven voor GeenKwats? Dat kan. De redactie staat altijd open voor spontane bijdragen. Wel is het handig om de onderstaande richtlijnen te volgen. Dat bespaart de redactie veel correctiewerk en voor de auteur onnodige stress.

GeenKwats is een platform waar actuele politieke en maatschappelijk thema's beschreven worden. Het is vanzelfsprekend dat het onderwerp van de bijdrage in dit thema van GeenKwats past. Als het onderwerp van de bijdrage meer gericht is op een ander thema, zoals technologie of psychologie, dan kan altijd met de redactie overlegd worden om het (met eventuele aanpassingen) alsnog te plaatsen. GeenKwats hanteert een drietal verschillende soorten bijdragen: artikelen, besprekingen, en columns. Voor iedere soort bijdrage gelden andere richtlijnen.

 

Wat zijn de richtlijnen voor een artikel?

Artikelen zijn de langste bijdrage op het platform. Het uitgangspunt van een artikel zou altijd een vorm van onderzoek moeten zijn. De auteur heeft iets onderzocht en presenteert zijn bevindingen aan het publiek. Ten gunste van de leesbaarheid is academisch schrijven niet nodig. Wel moeten de argumenten natuurlijk goed onderbouwd zijn. Het aantal woorden van een artikel ligt tussen de 800 en 1200. In overeenstemming met de redactie kan hier van afgeweken worden.

 

Wat zijn de richtlijnen voor een bespreking?

Een besprekingen is een reflectie op een gebeurtenis, nieuwsitem, beslissing, boek, etc. Alles waar op te reflecteren valt, kan het onderwerp zijn van een bespreking. Het is belangrijk de essentie van het onderwerp kort en duidelijk te beschrijven. Hier wordt vervolgens, met behulp van onderbouwde argumenten, door de auteur op gereflecteerd en in sommige gevallen zelfs beoordeeld. De richtlijn voor het aantal woorden ligt tussen de 400 en 800.

 

Wat zijn de richtlijnen voor een column?

Een column is de kortste en meest vrije schrijfvariant op GeenKwats. De auteur is vrijer in zijn onderwerpkeuze en is zelfs toegestaan te schrijven vanuit het eigen gevoel. Bij een column is het wel van belang om een actueel en relevant onderwerp te kiezen. Hoewel een column kort is, liggen de verwachtingen betreffende schrijfvaardigheden hoger dan bij de andere schrijfvormen. De entertainmentwaarde is even belangrijk als de inhoudelijke boodschap. Een column is bij voorkeur niet langer dan 400 woorden.

Contact redactie [at] geenkwats [punt] com

GeenKwats anno 2016

Website ©2020 Created by GeenKwats